LEMMER - De rechtbank veroordeelt een 36-jarige Litouwse man wegens doodslag tot een gevangenisstraf van 6 jaar en de TBS maatregel met dwangverpleging. De rechtbank kent voorts aan nabestaanden, te weten de vriendin en de twee kinderen van het slachtoffer, schadevergoedingen toe.


Steekincident met de dood tot gevolg
Op 14 februari 2022 is verdachte in Lemmer komen wonen in een pand voor huisvesting van arbeidsmigranten die werken voor een uitzendbureau. Het slachtoffer woonde daar al twee jaar met zijn vriendin. Verdachte drinkt gedurende die avond en nacht een flinke hoeveelheid alcohol en gebruikt drugs. Na onenigheid met twee vrouwelijke medebewoners barricaderen de vrouwen hun kamer en roepen zij het slachtoffer om hulp. Het slachtoffer schiet de vrouwen te hulp, maar krijgt daarvoor geen kans omdat hij direct door verdachte met een mes in zijn borst wordt gestoken. Het slachtoffer overlijdt daardoor ter plekke.

Strafmotivering
Uit de deskundigenrapporten blijkt dat verdachte leidt aan een ernstige verslavingsziekte aan zowel alcohol als drugs. Hij heeft hierdoor een kwetsbaar evenwicht. Door de deskundigen is overwogen om verdachte ontoerekeningsvatbaar te verklaren, maar zij adviseren uiteindelijk om het bewezenverklaarde in verminderde mate aan hem toe te rekenen. Een langdurige klinische behandeling is nodig. De reclassering adviseert een TBS met dwangverpleging met een behandeling in het Centrum van Transculturele Psychiatrie in Veldzicht.