AMSTERDAM - Het geweld tegen agenten tijdens de jaarwisseling is lang niet zo hard gestegen als eerder door de politie werd gemeld. Over meerdere jaren is het aantal incidenten juist flink afgenomen.

"Een grillige jaarwisseling opgebouwd uit incidenten, aanhoudingen en geweld", zo omschreef plaatsvervangend korpschef Henk van Essen het nieuwjaarsfeest. Op 1 januari sprak de politie zelfs over een verdubbeling van het aantal geweldsincidenten tegen agenten, maar uit cijfers van diezelfde politie blijkt dat helemaal niet te kloppen.

In elkaar slaan
De vermeende verdubbeling maakte begin dit jaar nogal wat los: Premier Mark Rutte ging, nadat hij tijdens zijn wekelijkse persconferentie geconfronteerd werd met de cijfers, zelfs zo ver om te zeggen dat hij bedreigers van hulpverleners 'het liefst persoonlijk in elkaar zou willen slaan.' Van Essen noemde het toenemende geweld tegen agenten 'onacceptabel en onbegrijpelijk.'

Afgelopen jaar was er inderdaad een kleine stijging van het aantal incidenten in verhouding met vorig jaar: van 51 naar 59. Geen stijging van 100%, maar ‘slechts’ 15 procent. Bekijk je de cijfers over een periode van vijf jaar, dan is het aantal gevallen juist flink gedaald. Dit blijkt uit een analyse van politiecijfers door LocalFocus en Marnix Eysink Smeets, lector Publiek Vertrouwen in Veiligheid bij Hogeschool Inholland.

De jaarwisselingen verlopen sowieso steeds rustiger. Vooral in Noord-Holland daalt het aantal incidenten flink. De politie-eenheid Noord-Holland noteerde in 2014/2015 1.375 incidenten, tijdens de afgelopen jaarwisseling waren dat er nog maar 613: een daling van ruim 55 procent.

Kleine stijging door zacht winterweer
Dat het de afgelopen jaar toch weer enigszins steeg zou volgens politie mogelijk door het zachte winterweer kunnen komen. Hadden we tijdens de oud-en-nieuw-viering daarvoor te maken met stevige buien. Bij slecht weer blijven meer mensen binnen en zijn er minder incidenten.