LEMMER - In een pand in Lemmer heeft de politie gistermiddag 779 kilo illegaal vuurwerk aangetroffen. De politie kwam het vuurwerk op het spoor dankzij een samenwerking met gemeente De Fryske Marren en de FUMO (Fryske Utfieringstsjinst Miljeu en Omjouwing).

Gemeente De Fryske Marren en FUMO gaven bij de politie aan dat zij het vermoeden hadden dat er in een pand mogelijk vuurwerk opgeslagen lag. De politie heeft in een gezamenlijke actie met hen de panden gecontroleerd. Er lag vuurwerk opgeslagen in verschillende, voor de opslag van vuurwerk goedgekeurde, bunkers op het terrein. Het aangetroffen vuurwerk voldeed echter niet aan de veiligheidseisen en is dus afgekeurd. Daarnaast betrof het voor een deel knalvuurwerk dat sinds 1 december permanent verboden is. Het strafrechtelijk onderzoek naar de verdachte loopt nog.

Voorkomen van risico’s: samen met u!
De opsporing van vuurwerk en de handhaving van het vuurwerkverbod heeft dit jaar onze volle aandacht. Zwaar en/of illegaal vuurwerk brengt veel risico’s met zich mee. Naast het grote gevaar op letsel en schade bij het afsteken is ook het vervoer en opslaan een groot risico voor de omgeving. Dit willen wij graag voorkomen. Door het in beslag nemen kan het vuurwerk geen gevaar meer vormen of overlast veroorzaken.

Hebt u het vermoeden dat iemand vuurwerk verhandelt of dat er ergens (zwaar/illegaal) vuurwerk ligt opgeslagen? Meld het aan de politie via 0900-8844 of anoniem via 0800-7000. Wilt u meer weten over vuurwerk en de jaarwisseling? Lees alle informatie op onze speciale themapagina over vuurwerk.