NEDERLAND - De noordelijke provincies lijken nog steeds verschoond te blijven van de Aziatische hoornaar. In Groningen, Friesland, Overijssel, Drenthe en Flevoland zijn ze dit jaar niet of nauwelijks gezien. In Noord-Holland zijn ze op vier plekken gesignaleerd. In de provincie Utrecht zijn ze op zeven locaties aangetroffen, waarbij in vijf gevallen het nest is bestreden. In Gelderland zijn ze op zo’n 20 locaties gevonden. Uit de overige provincies zijn dit jaar ruim 200 tot bijna 1400 bevestigde meldingen binnengekomen bij Waarneming.nl. Stichting platform Stop invasieve exoten roept iedereen op om alert te zijn, zodat de nog aanwezige nesten snel opgespoord en bestreden kunnen worden, voordat de koninginnen gaan uitzwermen.

De Aziatische hoornaar is een redelijk grote, vrijwel geheel zwarte wesp met een klein geeloranje vlek op het achterlijf, en poten met gele uiteinden. Vanwege de het feit dat hij veel honingbijen, wilde bijen en andere insecten vangt om aan zijn larven te voeden, staat deze invasieve exoot op de zogeheten Unielijst. Dat betekent dat hij in de hele Europese Unie bestreden moet worden.

Groningen is tot op heden de enige provincie waar nog nooit een gevalideerde melding van een Aziatische hoornaar gedaan is.

in Friesland is de Aziatische hoornaar dit jaar voor het eerst gevonden. Het betrof een nest in Jubbega, dat is bestreden.

In Overijssel zijn dit jaar nog geen vondsten gedaan. Vorig jaar werd de Aziatische hoornaar er voor het eerst aangetroffen, in Markelo.

In Drenthe is een nest gevonden en bestreden in Hooghalen. In 2022 werden de eerste vondsten in Drenthe gedaan, in Meppel. Voor zover bekend is het nest is toen uiteindelijk niet gevonden.

In Almere werd dit jaar de eerste Flevolandse vondst ooit gedaan. Het betrof een koningin die een nest aan het bouwen was. Er is vervolgens bestrijding uitgevoerd.

In Noord-Holland zijn er dit jaar tot nu toe vier gevalideerde meldingen gedaan, vanuit Aalsmeer, Hoofddorp, Uithoorn en De Kwakel. In 2022 waren er deze provincie zes waarnemingen, in 2020 één, en in 2018 was de eerste melding, op een boot in Amsterdam.

In de provincie Utrecht zijn in Odijk, Renswoude en Woerden nesten gevonden en bestreden. In de Utrechtse wijk Rijnsweerd werden ook Aziatische hoornaars gemeld, waarbij het nest uiteindelijk werd gevonden en bestreden. Ook in Vleuten werd een nest gevonden en bestreden. In IJsselstein en Leusden zijn Aziatische hoornaars waargenomen, maar het nest is nog niet gevonden. Vorig jaar werden in Utrecht geen vondsten gedaan. In 2020 werd de Aziatische hoornaar voor het eerst in de provincie gezien, er waren toen meerdere vondsten in Veenendaal.

In Gelderland zijn ruim 40 bevestigde meldingen gedaan vanuit zo’n 20 locaties, waaronder Ede, Nunspeet, Apeldoorn en Zaltbommel. In een aantal gevallen is het nest gevonden en bestreden.

In Zuid-Holland zijn er ruim 200 bevestigde meldingen ingediend bij Waarneming.nl, in Limburg ruim 300, in Noord-Brabant bijna 600 en Zeeland spant de kroon met bijna 1400 bevestigde meldingen. Ook hier zijn dankzij de meldingen een aantal nesten opgespoord en bestreden.

Wilfred Reinhold, voorzitter van het platform: “Binnenkort gaan de koninginnen uitzwermen en een plek zoeken om volgend jaar een nieuw nest te beginnen. Een nest kan honderden koninginnen bevatten. Op basis van een melding kan het nest tijdig worden opgespoord en bestreden. Wees daarom alert op een forse, vrijwel geheel zwarte wesp met een kleine geeloranje vlek op het achterlijf, en poten waarvan de uiteinden geel zijn. Denk je een Aziatische hoornaar gezien te hebben, maak er dan een foto van en meld het op Waarneming.nl. Je kunt ook een melding doen zonder je aan te melden, via https://waarneming.nl/go/vespa-velutina/.”