TEL AVIV - Zanger Duncan Laurence heeft zijn favorietenrol op het Eurovisie Songfestival volledig waargemaakt. De Nederlandse inzending trok in de finale in Tel Aviv aan het langste eind met zijn nummer Arcade: de 261 punten die Laurence van het publiek kreeg, waren ruim voldoende voor de eerste plaats en daarmee de eerste Nederlandse Songfestival-victorie sinds 1975.

"Dit is voor groots dromen. Dit is voor muziek op de eerste plaats, altijd", reageerde de winnaar op het podium van de Expo Tel Aviv voordat hij het winnende nummer Arcade nogmaals ten gehore bracht.

4,4 miljoen mensen zaten gisteravond aan de buis gekluisterd. Zij zagen hoe Duncan als twaalfde artiest het podium beklom en net als in de halve finale een ijzersterk optreden neerzette. De jury deelde hem 231 punten toe, waarmee Laurence achter Zweden op de tweede plaats stond. De 261 punten die hij van het Europese publiek kreeg, waren echter voldoende om de Zweedse inzending John Lundvik voorbij te streven.

De eerste Nederlandse zege in 44 jaar zorgt voor breed gedeelde trots. Onder de talloze felicitaties die hij na zijn zege heeft ontvangen, zijn ook gelukswensen van het koningspaar en de premier. "Geweldig! Voor het eerst in 44 jaar wint Nederland het Eurovisie Songfestival", twitterde Mark Rutte. "Heel knap hoe @dunclaurence met een subliem en krachtig optreden zijn favorietenrol waar heeft weten te maken."

In een verwijzing naar de liedtekst noemen koning Willem-Alexander en Máxima noemen Duncans nummer en optreden 'a winning game'. "Wij zijn trots op Duncan Laurence die Europa met muzikale klasse heeft veroverd, Nederland voor het eerst in 44 jaar weer winst heeft bezorgd en het Songfestival volgend jaar naar Nederland haalt!", twitterde het koningspaar.

Laurence' winst betekent dat het Songfestival volgend jaar in Nederland wordt gehouden. Meerdere steden, waaronder Amsterdam, hebben inmiddels laten weten dat ze gastheer willen zijn. Het muziekspektakel zal worden georganiseerd door de NPO, AVROTROS en de NOS, zo werd vanochtend bekend.

Laurence komt vandaag terug naar Nederland: naar verwachting landt hij aan het eind van de middag op Schiphol.