NEDERLAND - De eerste week van mei zal grotendeels droog verlopen. Wel is het de eerste dagn nog vrij fris voor de tijd van het jaar. Later in de week, vanaf Bevrijdingsdag, loopt de temperatuur langzaam op.


Maandag is het in de ochtend aan de frisse kant. Op meerdere plaatsen komt de temperattuur maar net boven het vriespunt uit en er kunnen hier en daar wat mistbanken ontstaan. Met een matige wind uit het noorden breekt de zon gedurende de dag wel steeds meer door. Hierbij wordt het pakweg 14 graden in het noorden van het land tot 17 graden in de zuidelijke helft.

In de nacht naar dinsdag ontstaat er bewolking waaruit, ook in de ochtend, nog een spatje regen kan vallen. Overdag overheerst de bewolking, maar kan ook de zon af en toe doorbreken. De tempearturen variëren tussen de 13 en 16 graden.

Ook woensdag trekken er wolkenvelden over he land, met zo nu en dan de zon. De noordwestelijke wind blijft matig en het wordt opnieuw zo'n 13 tot 16 graden.

Op donderdag, Bevrijdingsdag, lijkt de thermometer een stapje omhoog te gaan. De zon komt regelmatig door de sluierbewolking heen en het lijkt een mooie dag te worden voor alle festivals en evenementen met temperaturen van 15 graden in het noorden tot 18 in het zuiden van het land.

Richting het weekend, op vrijdag, zet deze trend zich door. De zon laat zich steeds vaker zien en de temperatuur raakt in het zuiden al de twintig graden aan en in de bovenste helft van het land zal het rond de 16, 17 graden zijn.

Zoals het er nu naar uitziet zal de zon volgend weekend nog uitbundiger gaan schijnen. Bij weinig wind voelt het in de zon heel prettig aan en lijkt het uitermate geschikt weer voor een wandeling of fietstocht.