DEN HAAG - Het kabinet heeft bij monde van premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid zoals verwacht tijdens de persconferentie van dinsdagavond nieuwe coronamaatregelen aangekondigd. Ondanks een daling van het aantal besmettingen per dag in de laatste dagen is dit volgens Den Haag nog lang niet genoeg.


'Als we op dit moment naar de cijfers kijken is het beeld niet slecht, maar zeker niet goed genoeg", zo begon Rutte zijn betoog. "Omdat we solidair moeten zijn met de mensen die werken in de zorg, maar ook met de mensen die de zorg nodig hebben.' Rutte benadrukte nogmaals dat het volk zich bij ieder moment dat men de deur uitgaat, of het nu om werk gaat of om het doen van boodschappen, dat men zich moet afvragen of dit daadwerkelijk nodig is.

Zoals verwacht maakten Rutte en De Jonge bekend dat theaters, bioscopen en musea de komende twee weken dicht gaan, evenals pretparken, dierentuinen, zwembaden en sauna's. Individueel sporten blijft mogelijk in de sportscholen, echter niet in groepsverband. Rutte verklaarde ook dat het kabinet de besmettingen per regio te gaan bekijken en overweegt in bepaalde gebieden het invoeren van de avondklok of sluiting van panden.

Naast de sluitingen, deed het kabinet een oproep doen om niet naar het buitenland te reizen. Veel besmettingen uit de eerste golf waren te herleiden naar wintersportgebieden, vandaar dat er een negatief reisadvies wordt gegeven voor de kerstvakantie.

De maximale groepsgrootte op straat is nu vier, en wordt verkleind naar twee. Ook het aantal gasten op bruiloften en uitvaarten is naar beneden bijgesteld naar respectievelijk 20 en 30 personen.

De maatregelen gaan in op woensdag 4 november om 22.00 uur. Het streven is om over twee weken terug te gaan naar de gedeeltelijke lockdown zoals nu van toepassing was. Volgens Rutte blijven de maatregelen tot zeker half december van kracht.

Hugo de Jonge benoemde nogmaals het doel wat al sinds maart van kracht is. 'Het grote doel is niet alleen het terugdringen van het coronavirus, maar vooral het ontzien van de mensen in de zorg en de mensen die de zorg nodig hebben heeft de hoogste prioriteit. Kerst zal anders zijn dan alle voorgaande jaren, maar bedenk ook dat we dit met een reden doen. We doen het met elkaar en we doen het voor elkaar'.

Kijk op Rijksoverheid.nl voor een uitgebreid overzicht van alle maatregelen en een compleet verslag van de persconferentie.