ZEEWOLDE - Als je overweegt jouw eerste camper aan te schaffen, is het raadzaam om de tijd te nemen om te onderzoeken en eventueel te ervaren welke camper bij jou past. Wij hebben voor jou een handleiding opgesteld om de meest ideale camper te vinden en veel voorkomende fouten te vermijden.


Camper types

Er zijn een viertal campertypes die je hoofdzakelijk in Europa tegen komt.

Buscamper
Het voordeel van de buscamper is dat deze klein is en daardoor makkelijk te besturen en te parkeren. Echter biedt de camper daardoor wel aanzienlijk minder leefruimte. Om het gebrek aan ruimte te verminderen zijn een hefdak en een luifel goede aanvullingen.

Half integraal
Deze camper heeft geen bolvormige ruimte boven de cabine, waardoor de camper minder zwaar is campers. De camper is hierdoor gebruiksvriendelijk, maar biedt wel minder ruimte dan de alkoof met slaap-/opbergruimte boven de cabine.

Alkoof
Door de bolvormige slaapruimte boven de cabine hoeft bij de indeling geen rekening gehouden te worden met het bed. Dit biedt meer ruimte en mogelijkheden voor de indeling van de camper. Alkoof campers zijn wel groter, zwaarder en moeilijker te besturen en manoeuvreren. In tegenstelling tot de andere campers, is het nodig om rekening te houden met laaghangende bomen en andere obstakels.

Integraal
Leuk aan deze camper is dat het voelt als één geheel, zonder scheiding tussen de woon- en bestuurdersruimte. De camper heeft vaak een draaibare bestuurders- en bijrijdersstoel, om daarmee de ruimte optimaal te benutten, een uitklapbaar bed in de cabine en goede isolatie. De integraal camper is over het algemeen wel duurder dan de andere campers. Ook deze camper is groter, zwaarder en moeilijker te besturen en manoeuvreren.

Indeling
De indeling is een belangrijk onderdeel bij het maken van een keuze, omdat er ontzettend veel mogelijkheden zijn. Het is een uitdaging om uit te vinden welke indeling het beste bij jouw situatie past. Daarom helpen wij jou een handje op weg.

Wat is jouw budget?
Uiteraard is de eerste stap om te bepalen wat jouw budget is en hoe flexibel je bent om hier eventueel van af te wijken. Aan de hand van het budget kun je besluiten om voor een nieuwe of gebruikte camper te gaan. Door de hoge productiekwaliteit van campers, is het geen probleem om een tweedehands camper aan te schaffen. De meest voor de hand liggende problemen bevinden zich in de leefruimte van de camper. Wij adviseren altijd om vooraf een technische camperkeuring te laten uitvoeren.

Wie gaat de camper gebruiken?
Het is belangrijk om te bedenken wie de camper gaat gebruiken. Dit zal van invloed zijn op de keuze van de indeling. Als je bijvoorbeeld alleen met jouw partner op pad gaat, is een vast bed een aantrekkelijke optie. Maar als je jonge kinderen hebt, kan een stapelbed juist praktisch zijn. Ook is het belangrijk om er rekening mee te houden dat de camper voldoende gordels heeft.

Waar ga je de camper parkeren of stallen?
In het enthousiasme van het kopen heeft men niet altijd goed nagedacht over waar de camper geparkeerd of gestald kan worden. Als je in ruimte beperkt bent, is het handig om vooraf te meten hoeveel ruimte er beschikbaar is. Denk hierbij ook aan de draaicirkels, poortbreedtes etc.

Accessoires
Bijna alle gebruikte campers hebben accessoires die door de vorige eigenaar zijn aangebracht. Onze tip is dat het beter is om een camper te kopen die al voorzien is van relevante accessoires, zoals een tv, magnetron, luifel, fietsendrager etc., dan dat je dit zelf moet aanschaffen en daardoor meer geld kwijt bent.

‘Try before you buy’
Je kunt overwegen om eerst een camper te huren, voordat je in een eigen camper investeert. Als je niet eerder met een camper op pad geweest bent, is het goed om eerst te ervaren of het is wat je ervan verwacht. Daarbij kan het helpen om het soort camper en indeling te kiezen dat bij jou past. Als je besluit om dit te doen, is onze aanbeveling dat je eerst alle denkprocessen voor de keuze van jouw ideale camper doorloopt. Als je dat hebt gedaan, kun je proberen om een camper te huren die overeenkomt met wat je in gedachten hebt om zelf te kopen. Kijk eens op het verhuurplatform van Goboony waar veel particuliere campereigenaren hun camper te huur aanbieden.

Motorhome Depot is er om jou te helpen bij de aanschaf van een ideale camper. Als je een camper ziet die wij verkopen en die jouw interesse heeft, neem dan contact op met één van de campermakelaars en stel zoveel vragen als je wilt. Veel plezier met de zoektocht naar jouw ideale camper!