ALKMAAR - Op vrijdag 21 april 2023 bestaat het Hollands Kaasmuseum in Alkmaar precies 40 jaar. Dit jubileum wordt in de loop van het jaar gevierd met tal van activiteiten.


Plannen voor een kaasmuseum in Alkmaar waren er al voor de Tweede Wereldoorlog, maar de uiteindelijke totstandkoming ontstond in de jaren '70 en '80 met name door de inspanningen van een trio kaashandelaren: Gerrit Kaper, Piet Verkleij en Gosse de Boer. Op 21 april 1983 was het dan eindelijk zover en opende Het Hollands Kaasmuseum zijn deuren. Vanaf die opening was het kaasmuseum direct een groot succes. Na twee jaar werd al de 100.000ste bezoeker ontvangen en in 2013 hadden al meer dan een miljoen bezoekers het museum bezocht. Anno 2023 kan het museum jaarlijks rekenen op pakweg 35.000 bezoekers.

In 2014 is het kaasmuseum volledig gerenoveerd, vernieuwd en aangepast aan de eisen van de hedendaagse bezoeker.Veel informatie is tegenwoordig audio-visueel, interactief en meertalig. De heropening van het museum werd verricht door Koning Willem Alexander. Ook gedurende de corona-jaren vonden er nog diverse innovaties plaats. Zo opende toenmalig wethouder Pieter Dijkman in maart 2022 een meertalige interactieve maquette die met audio-visuele- en laserprojecties de historie van zuivel en kaas in Noord-Holland laat zien.

Van Koe naar Kaas

Het kaasmuseum vertelt het ware verhaal van koe naar kaas. De historie van het kaasmaken, de kaashandel en kaasconsumptie van de middeleeuwen tot aan de tegenwoordige tijd komen aan bod. Illustratief is de modernisering en schaalvergroting die tussen 1900 en heden plaats heeft gevonden, Rond 1900 waren er meer dan 100 coöperatieve kaas- en zuivelfabriekjes in Noord-Holland die kaas maakten van de melk die de aangesloten boeren afleverden. Tegenwoordig zijn er nog maar twee grote en volledig gautomatiseerde kaasfabrieken in Noord-Holland: Cono Beemsterkaas in de Beemster en Friesland Campina in Lutjewinkel.

Bezoekers

Het kaasmuseum trekt vele bezoekers uit binnen- en buitenland met een duidelijke piek tijdens het kaasmarktseizoen. Een bezoek aan het kaasmuseum en de kaasmarkt, de eerste kaasmarkt vindt altijd plaats op de laatste vrijdag van maart en eindigt eind september, wordt vaak gecombineerd met een wandeling door de gezellige binnenstad van Alkmaar of een bezoekje aan de bollenvelden en de kuststreek. Nederlandse en Duitse toeristen vormen de hoofdmoot, maar ook veel Belgen, Fransen, Italianen en Britten weten de weg naar Alkmaar te vinden. Toeristen uit Zuid-Oost Azië en de Verenigde Staten waren voor de coronajaren ook regelmatige gasten. Gedurende de coronajaren 2020-2022 volgde er ook voor het museum sluting of beperkende maatregelen. Deze periode is echter innovatief gebruikt met de opening van "De Wereld van Zuivel" in 2021 en de al genoemde interactieve maquette "Van Koe naar Kaas" een jaar later.

Jubileumactie

Op vrijdag 21 april 2023 bestaat het Hollands Kaasmuseum dus precies 40 jaar en dat wordt gevierd gedurende het jaar. Te beginnen in het weekend van 22 en 23 april. Bezoekers kunnen het museum dan namelijk bezoeken voor de toegangsprijzen die in 1983 golden. Dat was toentertijd nog in guldens, maar tegenwoordig dus in euro's. Dat betekent dat volwassen €1,50,- en kinderen €1,00 euro betalen. Deze actie is alleen geldig in het jubileumweekend tussen 10.00 uur en 16.00 uur tegen inlevering van onderstaande actiebon, welke geldig is voor twee personen.