LEMMER - Het vaarseizoen is weer begonnen! De havens zijn weer open voor gebruik en de beweegbare bruggen, de pontverbindingen en de sluis in onze gemeente worden sinds maandagochtend 1 april weer bediend door onze pontschippers en brugwachters; klaar voor het nieuwe vaar- fiets- en wandelseizoen. Wethouder Jos Boerland voer met pont ‘De Oerset’ als eerste door de Flevobrug en betaalde het klompgeld van € 5,- waarmee je door de beide bruggen en de sluis in Lemmer kunt. Het klompgeld is door het college van burgemeester en wethouders aangemeld als immaterieel erfgoed.

Persoonlijke contact
De Fryske Marren heeft 17 bruggen en 7 pontverbindingen. Zes van de acht beweegbare bruggen en de Lemstersluis worden bediend en vanuit de historie heft onze gemeente hier bruggeld. Dit doen de brugwachters met een houten klompje aan een hengel: een traditie die door bezoekers zeer wordt gewaardeerd. Het klompje is vaak de reden voor een praatje en komt regelmatig op de foto. De brugwachters krijgen daarnaast veel informatieve vragen over de omgeving. Bezoekers waarderen het persoonlijke contact, wat zorgt voor een stukje meerwaarde in het werk van de brugwachters en pontschippers. Ook doen ze zelf een groot deel van het onderhoud aan bruggen, sluis en ponten. Omdat we trots zijn op dit stukje culturele erfgoed, is het klompgeld aangemeld in het Netwerk van het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland. Dit is de eerste stap van de procedure. Hiermee willen we de traditie van het klompgeld graag helpen beschermen.

Bruggen en sluis
Het gaat in onze gemeente om zes bruggen en een sluis: De Pier Christiaanbrug in Echtenerbrug, de Flevobrug en de Rengersbrug in Lemmer, de Lemstersluis, de brug in de rondweg van Sloten, de monumentale Teernstrabrug en de Ossebrêge in Balk. Het gaat om een bedrag van € 1,- tot € 2,- per brug. In Lemmer betaalt de passant voor beide bruggen en de sluis samen een bedrag van € 5,-.

Fiets- en voetgangerspontjes ook volop in gebruik
Naast de bruggen zorgen de pontjes ook voor mooie verbindingen voor fietsers en voetgangers, zodat men volop van de mooie natuur kan genieten. De pont van Langweer is het hele jaar open en is ook geschikt voor auto’s en vrachtwagens. De fiets- en voetgangerspontjes zijn open tussen 1 april en eind oktober; de pont in de Brekkenpolder gaat op 1 mei weer in gebruik.

Zie ook:
Bruggen & ponten