DE FRYSKE MARREN - De sollicitatieraad van de gemeente is gestart: een groep van 8 betrokken inwoners die gaat meedenken over de arbeidsmarktcommunicatie en welke waarden belangrijk zijn bij het aantrekken van nieuwe medewerkers. Bijna 70 inwoners hadden zich aangemeld. Hieruit hebben we 8 inwoners kunnen selecteren waarbij rekening is gehouden met spreiding over onze gemeente, leeftijd en geslacht. Donderdagmiddag was de eerste bijeenkomst en onderlinge kennismaking. Een enthousiaste, betrokken groep inwoners die zin heeft om aan de slag te gaan.

Wat gaat de sollicitatieraad doen?
De leden gaan meedenken over onze arbeidsmarktprofilering: hoe onderscheiden we ons als werkgever, waar moeten we op letten bij het aantrekken van nieuwe medewerkers en welke vragen moeten we bijvoorbeeld stellen in sollicitatiegesprekken. Immers, de medewerkers van onze gemeente werken uiteindelijk voor de inwoners en ondernemers. Daarom gaan zij nu meedenken over het type mensen dat wij moeten aantrekken: welke waarden en competenties zijn voor hen belangrijk? De sollicitatieraad zit niet bij de sollicitatiegesprekken, dat blijven de leidinggevenden doen samen met de medewerkers van P&O.

Wie zitten er in de sollicitatieraad?
Jan Peter Bekema uit Echten (39 jaar, ondernemer met restaurant in Echten).
Tiny Schotanus-Veldman uit Oudemirdum (32 jaar, jurist arbeidsrecht).
Marten Klaas Brinksma uit Langweer (37 jaar, heeft eigen administratiekantoor en is ploegleider bij de brandweer).
Thea Frenk Praat uit Langweer (85 jaar, voorheen raadslid geweest en nog steeds actief in besturen).
Jan Pijnenborg uit Sint Nicolaasga (61 jaar, docent in het voortgezet onderwijs).
Sietske Marije Dijkstra uit Joure (26 jaar, jurist bij het openbaar ministerie).
Pieter Ypeij uit Broek (61 jaar, accountmanager CRV in Arnhem).
Rutger Bolwijn uit Sintjohannesga (33 jaar, stafadviseur recruitment & arbeidsmarktcommunicatie).
Een gemêleerde en enthousiaste groep, die zin heeft om aan de slag te gaan en met ons mee te denken bij het aantrekken van nieuwe collega's.

Waarden die inwoners belangrijk vinden
In november gaat de sollicitatieraad in een 'waardensessie' aan de slag met het benoemen van waarden die voor inwoners belangrijk zijn bij het aantrekken van nieuwe collega’s. De opbrengst van deze middag is input voor de nieuwe arbeidsmarktcampagne. De leden van de sollicitatieraad worden ook het gezicht in deze nieuwe campagne; de planning is om 1 januari 2020 met deze campagne te kunnen starten. In de campagne gaat het vooral om de verbinding met de maatschappij, immers als gemeente werken we voor hen.