DE FRYSKE MARREN - Samen met Plaatselijk Belang Balk Vooruit werken we aan het centrum van Balk en haar toekomst.

Als gemeente willen we op tijd kunnen inspelen op ontwikkelingen in het centrum. Op 8 december heeft de gemeente meegedaan aan de verkoop bij inschrijving van het pand Dubbelstraat 6 (Rabobank) maar heeft het pand toen niet verworven. Daarom hebben we nu op een aantal panden voorkeursrecht gevestigd. Zo blijven we op de hoogte van ontwikkelingen in de vastgoedmarkt in Balk.

Wat is een voorkeursrecht?

Een voorkeursrecht houdt in dat als eigenaren hun pand willen verkopen, zij daarvan eerst de gemeente op de hoogte moeten stellen. Dat geeft de gemeente de gelegenheid met de eigenaren om tafel te gaan om te bekijken of de gemeente het pand gaat kopen. We willen hierbij benadrukken dat het de eigenaren vrij staat om te bepalen of zij wel of niet aan de gemeente willen verkopen. De betreffende eigenaren krijgen van ons een brief waarin ook de mogelijkheid voor zienswijzen en bezwaar wordt aangegeven. De bekendmaking is te vinden op officielebekendmakingen.nl. Hoewel het voorkeursrecht meteen ingaat, moet dit nog wel door de raad bestendigd worden. Dit wordt in april aan de raad voorgelegd.

Naar een toekomstbestendig centrum

In december hebben de inwoners van Balk zich uit kunnen spreken over de toekomstscenario’s voor de maatschappelijke voorzieningen in Balk. Uit deze peiling zijn twee voorkeursscenario’s gekomen die de komende tijd verder uitgewerkt zullen worden. Het doel is om uiteindelijk goede maatschappelijke voorzieningen in het centrum in stand te houden.