DE FRYSKE MARREN - Stap voor stap mag er steeds meer. Vanaf vandaag, maandag 15 juni, mogen de gemeenschappelijke was-, toilet- en douchegebouwen bij recreatieparken, campings en jachthavens weer gewoon open. Dat geldt ook in onze gemeentelijke havens: vanaf 15 juni zijn de openbare douche- en toiletgebouwen weer volledig open (24 uur per dag). Het toiletgebouw aan de Langestreek in Lemmer houdt alleen een toiletvoorziening beschikbaar. De ruimte in het gebouw en de passeerruimte, zijn te klein om de 1,5 meter afstand te kunnen waarborgen. We vinden het daarom niet verantwoord om deze douches te openen.

Houd 1,5 meter afstand

Zowel de beheerders van de sanitaire gebouwen als de recreanten, hebben de verantwoordelijkheid om zich altijd aan de algemeen geldende landelijke maatregelen te blijven houden: houd 1,5 meter afstand, vermijd drukte, was vaak je handen en blijf thuis als je klachten hebt.

Het openen van toiletten is een mogelijkheid; het is geen verplichting voor de eigenaar, noch is het een recht van de gebruiker. Voorop moet staan of de situatie ter plaatse het verantwoord maakt om de toiletten en douches te openen. De opening zal in de praktijk gefaseerd plaatsvinden omdat dit met het oog op de coronacrisis veilig moet gebeuren.