LEMMER - Studenten van de opleiding Social Work en Pedagogiek gaan leerlingen van het Zuyderzee Lyceum in Lemmer vanaf dit schooljaar helpen als ze ergens tegenaan lopen. Doel van dit 'Stipe'-project is ervoor zorgen dat de jongeren beter in hun vel zitten. Ook het tegengaan van schooluitval is een belangrijk doel. De stagiaires zijn de hele week in de school aanwezig en pakken lichte zorgvragen op. Ze worden hierin ondersteund door ervaren begeleiders.


Wethouder Barbara Gardeniers van Onderwijs is blij met het project. "We vinden het belangrijk dat onze jongeren veilig opgroeien en een steuntje in de rug krijgen als ze dat nodig hebben." Het project in Lemmer wordt gefinancierd door het Doorstroompunt Zuidwest Friesland.

Een van de speerpunten van het gemeentelijk gezondheidsbeleid is het verbeteren van de mentale gezondheid. "Dit project past daar heel goed in. We merken dat de zorgvraag onder jongeren toeneemt en we vinden het als gemeente belangrijk om daar iets aan doen. Daarnaast kunnen de stagiaires dit project zelf ook weer gebruiken bij het opdoen van werkervaring. We zien dit echt als een win-win project."

Positieve resultaten

Op andere scholen in de provincie is dit project al een succes. Projectleider Marleen Suurmeijer (directeur van Stipe, daarnaast ook werkzaam bij de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden): "Op deze manier hebben wij al veel jongeren kunnen helpen. Mede door dit project hebben leerlingen het schooljaar positief afgerond of zelfs een diploma behaald."

Ook schooldirecteur Miranda Hazelaar van het Zuyderzee Lyceum kijkt uit naar de inzet van het 'Stipe'-project op haar school. "Wij vinden het belangrijk dat onze leerlingen naast goede educatie ook goede ondersteuning krijgen op het gebied van welzijn. Wij hopen en verwachten dat dit project hierin een goede bijdrage kan leveren."