LEMMER - Bij zes beweegbare bruggen en de Lemstersluis, heft onze gemeente vanuit de historie bruggeld. Dit doen de brugwachters met een houten klompje aan een hengel: een traditie die door bezoekers zeer wordt gewaardeerd. Het klompje komt regelmatig op de foto en de brugwachters worden vaak benaderd voor informatieve vragen over de omgeving. Het klompgeld is dan ook geregistreerd als immaterieel erfgoed bij het Kenniscentrum immaterieel erfgoed Nederland.

Beschermde traditie
Omdat we trots zijn op dit stukje culturele erfgoed, houden we de traditie bij de beweegbare bruggen en sluis in onze gemeente graag in ere. Het college heeft het klompgeld daarom aangemeld als immaterieel erfgoed. Het klompgeld is in 2018 geregistreerd bij het Kenniscentrum voor Immaterieel erfgoed Nederland, zodat de traditie ook is beschermd. Bovendien is het een stuk meerwaarde in het werk van de brugwachter en waarderen de bezoekers het stukje persoonlijke contact.

Bruggen en sluis
Het gaat in onze gemeente om zes bruggen en een sluis: De Pier Christiaanbrug in Echtenerbrug, de Flevobrug en de Rengersbrug in Lemmer, de Lemstersluis, de brug in de rondweg van Sloten, de Teernstrabrug en de Ossebrêge in Balk. Het gaat om een bedrag van € 1 tot € 2 per brug. In Lemmer betaalt de passant voor beide bruggen en de sluis samen een bedrag van € 5. Het aantal doorvaarten per brug varieert tussen de 1.000 en 30.000 per jaar.