LEMMER - Ieder mens heeft het recht om te leven als ieder ander en mee te doen in de maatschappij. Gebruikmaken van de mogelijkheden die het internet, computers en smartphones ons bieden hoort daar natuurlijk bij. Daarom is digitale toegankelijkheid belangrijk, én verplicht voor alle overheidsinstanties. Als websites goed in elkaar zitten kunnen ze door iedereen worden gebruikt, ook door bezoekers met een beperking. Wij, gemeente De Fryske Marren, doen mee om de digitale dienstverlening voor onze inwoners nog beter te maken. Op deze manier kan écht iedereen meedoen.

Van 5 tot en met 9 oktober is het thema van de landelijke Week van de Toegankelijkheid: Digitale Toegankelijkheid. De Week van de Toegankelijkheid is een initiatief van Ieder(in), de landelijke koepelorganisatie van mensen met een beperking of chronische ziekte. Het doel van deze week is aandacht vragen voor de positie van mensen met een beperking. ​De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) doet dit jaar ook weer mee.

Om gemeenten te helpen hun digitale dienstverlening inclusiever te maken biedt het VNG​-project Iedereen doet mee! ​tijdens de Week van de Toegankelijkheid het spel Optimaal Digitaal aan. Dit in samenwerking met VNG Realisatie en kennis community Gebruiker Centraal, ​die zich inzet voor betere (online) overheidsdienstverlening.

Spel geeft inzicht

Alle werknemers van gemeente De Fryske Marren krijgen een uitnodiging om deel te nemen aan het spel Optimaal Digitaal. Door het spelen van Optimaal Digitaal krijgt de gemeente inzicht in waar de dienstverlening inclusiever kan. Het spel geeft de gelegenheid om in gesprek te gaan met collega’s over digitale dienstverlening. Aan het eind hebben we een lijst met concrete acties waarmee we de gemeentelijke dienstverlening kunnen verbeteren.

Twee kansen in één

Meedoen aan het Optimaal Digitaal spel tijdens de Week van de Toegankelijkheid biedt twee kansen in één: nieuwe ideeën voor het verbeteren van de dienstverlening en een gelegenheid om te laten zien dat iedereen mee kan doen.