DE FRYSKE MARREN - Uit metingen blijkt dat meer dan de helft van het restafval van alle huishoudens in onze gemeente nog prima gebruikt kan worden als grondstof voor recycling. Zonde om te verbranden! Daarom willen we het scheiden van afval makkelijker maken voor onze inwoners. Vanaf april 2022 wordt een aantal extra maatregelen ingevoerd, aanvullend met een informatiecampagne over afvalscheiding. Dit moet ervoor zorgen dat er minder restafval (of minder grondstoffen) in de verbrandingsoven belandt.

Inwoners veel meer prikkelen om beter te scheiden

Wethouder afval Irona Groeneveld: "We willen onze inwoners meer prikkelen om beter te scheiden. Door de extra maatregelen die we nemen in combinatie met de publiekscampagne over afvalscheiding, stimuleren we hen om nog eens kritisch te kijken naar wat in de grijze container belandt. Huisvuil hoort namelijk vaak op andere plekken thuis. Denk bijvoorbeeld aan etensresten in de gft-container, versleten textiel en schoenen voor de textielbak of hout en puin voor op het milieuterrein. Onze milieuterreinen zijn voortaan langer openen en we bieden hier extra wegbrengfaciliteiten aan, zodat inwoners er voor veel dingen tegelijk terecht kunnen. Op die manier kunnen we zoveel mogelijk grondstoffen recyclen. Daarnaast zijn er vanaf nu ook zogenoemde kringloopcontainers te vinden waar inwoners hun 'goede' spullen in kwijt kunnen, zodat ze nog een ronde mee kunnen. Dat is toch super!"

Maatregelen die zorgen voor betere afvalscheiding

Gemeente De Fryske Marren ondersteunt inwoners bij het goed scheiden van hun afval en het verminderen van restafval. Dat doen we onder andere met:

· extra inleverplekken voor herbruikbare grondstoffen (zoals gft-afvalcontainers bij hoogbouw/appartementencomplexen);
· ruime(re) openingstijden van de milieuterreinen;
· wegbrengvoorzieningen op de milieuterreinen voor pmd-afval (plastic verpakkingen, metalen verpakkingen drinkkartons) en luiers;
· het stimuleren van het gebruik van wasbare luiers;
· afvalcoaches op de milieuterreinen, op scholen en langs de inzamelroutes die informatie en advies geven over het scheiden van afval;
· het helpen bij het beperken van ongeadresseerd drukwerk;
· opruimacties voor een schone en zwerfafvalvrije gemeente;
· het inzetten op meer hergebruik van oude spullen;
· het bieden van een keuze tussen een kleine container voor het laagste tarief of een grotere container voor extra afvalstoffenheffing.

Meer informatie over afvalscheiding vindt u op onze website: www.defryskemarren.nl/afvalcampagne.