BALK - Op zaterdag 28 september 2019 van 13.00 – 16.00 uur is de Open azc dag. Ook het azc in Balk opent deze dag haar deuren voor het publiek om een indruk te geven van het dagelijks leven op een azc. De Open azc dag is een initiatief van het COA, het ministerie van Justitie & Veiligheid en VluchtelingenWerk Nederland. De landelijke open dag wordt dit jaar voor de vijfde keer georganiseerd, veertig locaties nemen deel.

Elkaar ontmoeten
Met de Open azc dag willen de organisaties vluchtelingen en asielzoekers een gezicht geven en bezoekers uitnodigen met hen in gesprek te gaan. Er zijn rondleidingen, workshops en kinderactiviteiten. Organisaties vertellen meer over hun werkzaamheden op een opvanglocatie; de toelating, registratie, opvang en de begeleiding van asielzoekers naar een woning in Nederland of terug naar het land van herkomst. In azc Balk verzorgen de bewoners als extra toevoeging aan de activiteiten op een podium muzikale en culturele optredens.

Nationale Burendag
De Open azc dag vindt plaats op Nationale Burendag. De organisaties willen hiermee benadrukken dat asielzoekers buren zijn van ons allemaal. Het Oranjefonds organiseert Nationale Burendag omdat buurten leuker, veiliger en socialer worden als buren elkaar ontmoeten en zich samen inzetten voor hun buurt.

Deelnemende locaties Friesland
Er nemen ongeveer veertig locaties deel aan de Open azc dag. Meer informatie op www.openazc.nl.