Steeds meer huishoudens steken de haard of kachel aan als het buiten koud is. Helaas is het stoken van hout schadelijk voor het milieu en de volksgezondheid. Bovendien kan het veel overlast veroorzaken in de buurt, zeker in een dichtbebouwd gebied. Door brandhout verantwoord te stoken kun je veel hinder voorkomen. Hoeveel schadelijke stoffen er vrijkomen, hangt namelijk grotendeels af van de manier waarop je stookt. Daarom willen we gebruikers van haarden en kachels graag informeren over verantwoord stookgedrag.

Verantwoord stoken

“In onze gemeente krijgen we regelmatig meldingen binnen van overlast door houtrook”, aldus Laurens Potijk. Hij is werkzaam als toezichthouder bij De Fryske Marren en bemiddelt onder andere bij problemen in de openbare ruimte. “Veel mensen ervaren de rookontwikkeling en geur als onprettig. Mensen met luchtwegproblemen - zoals astma of COPD - kunnen er veel last van hebben”.

‘Goede’ rook is kleurloos
Laurens: “Verantwoord stoken vereist alleen wél de nodige aandacht. Een goed vuur geeft hooguit een beetje witte of kleurloze rook én zorgt voor volledige verbranding van het hout. Ik raad elke stoker dan ook aan om regelmatig even buiten te kijken hoe de rook uit de schoorsteen eruitziet. Wanneer er zwarte of (blauw)grijze rook uitkomt, dan is het hout te nat of niet geschikt als brandhout. Bij de verbranding van bewerkt en behandeld hout - zoals afvalhout, spaanplaat of geïmpregneerd tuinhout - kunnen giftige dampen ontstaan. Dat moet je niet willen: het is onveilig en schadelijk voor het milieu en de mensen in je omgeving.”

Het gesprek aangaan
Uit onderzoek blijkt dat ongeveer tien procent van de Nederlandse huishoudens een met hout gestookte installatie heeft. En het aantal huishoudens met een hout gestookte installatie neemt de komende jaren alleen maar toe vanwege de toegenomen gasprijs. Laurens: “Juist daarom is het belangrijk problemen bespreekbaar te maken. Mensen die overlast ervaren door houtrook raden we aan om eerst eens in gesprek te gaan met degenen die hout stoken. Een goed gesprek is tenslotte altijd het beste startpunt. Als buurtbewoners er samen niet uitkomen, kunnen ze contact opnemen met de gemeente. Samen bekijken we dan welke oplossingen er zijn.”

Wilt u overlast voorkomen?
Hieronder vindt u stooktips waarmee u rookoverlast voorkomt:

 • Zorg voor het juiste vermogen (kW) van uw kachel.
 • Het aantal kilowatt dient in verhouding te staan met de ruimte die u wilt verwarmen.
 • Laat uw schoorsteen en rookkanaal goed afstemmen op uw haard of kachel.
 • Laat minstens één keer paar jaar uw schoorsteen vegen door een erkend vakman.
 • Maak een houtvuur aan met aanmaakblokjes en kleine houtjes.
 • Stook alleen droog, onbehandeld hout.
 • Stook niet bij windstil of mistig weer.
 • Ventileer de ruimte waar gestookt wordt extra goed.
 • Zorg voor volledige luchttoevoer. Knijp de kachel nooit af, ook niet als het vuur goed op gang is.
 • Controleer regelmatig of u goed stookt. Is de rook uit uw schoorsteen kleurloos, dan gaat het goed.
 • Laat een houtvuur vanzelf uitbranden.

Wil u meer lezen? Kijk dan op rivm.nl.