LEMMER - Het watersportseizoen breekt aan en dat betekent drukte op de vaarwegen. De bruggen, sluizen en fietspontjes in De Fryske Marren zijn al volop in bedrijf.

Het team van brugwachters en pontschippers staat klaar om de oeververbindingen zo goed mogelijk te bedienen. “Jaarlijks trekken meer dan een miljoen toeristen uit binnen- en buitenland naar Friesland. Ze komen hier bijna allemaal voor het water”, begint Douwe Kraak, beheerder oeververbindingen in gemeente De Fryske Marren. “Vanaf het IJsselmeer ben je via Lemmer zo op de Friese meren en via de kanalen en vaartjes vaar je makkelijk van het ene naar het andere meer. In de zomer is het bij de bruggen en sluizen een komen en gaan van zeilklippers, plezierjachten, motorboten en sloepjes.

In goede banen
Het is Douwe’s verantwoordelijkheid de brugbediening en pontvaart in goede banen te leiden. In het vaarseizoen - van 1 april tot en met 31 oktober - bedienen zijn collega’s de beweegbare bruggen en sluizen in Sloten, Balk, Lemmer, Terherne en Echtenerbrug. Douwe Kraak: “We beheren ook de fietspontjes in de gemeente, maar die bedienen we niet zelf. In de meeste gevallen besturen vrijwilligers uit de buurt de kleine pontjes; de pont van Langweer bemannen wij daarentegen wél. Dit is een vrijvarende veerpont die alleen bestuurd mag worden door een schipper met een Groot Vaarbewijs.” Een van die schippers is René Janssen. Sinds 2004 bemant hij de pont op de Pontdyk in Langweer. Auto’s, vrachtwagens, fietsers en voetgangers kunnen er het hele jaar oversteken. Het is de kortste route van Langweer naar Sneek en vice versa.

Pont Langweerdervaart
De pont van Langweer voert over de Langweerdervaart: een drukke doorvaarroute in het Friese merengebied. Op doordeweekse dagen steekt de pont om zeven uur van wal, in het weekend om negen uur. René Janssen: “Vooraf lopen wij de schuit helemaal na op gebreken. Vorig jaar heeft de pont groot onderhoud gehad en was die even uit de roulatie, maar nu loopt ie weer als een zonnetje.” En dat is belangrijk, want de pont van Langweer maakt jaarlijks zo’n 55.000 overtochten. “Zodra het mooi weer wordt, is het hier een drukte van belang”, vervolgt René Janssen. “En dat betekent extra goed opletten, want met een veerpont kun je niet uitwijken of snel stoppen. Theoretisch gezien moet een klein schip voorrang verlenen aan een vertrekkende of overstekende veerpont, maar in de dagelijkse praktijk zijn er veel watersporters die dat niet weten. Als schipper moet je altijd alert zijn, veiligheid gaat voor alles!”

Friese folklore
In het vaarseizoen bedient René ook de Heerenzijlbrug in Terherne; een locatie die elk jaar op zo’n 30.000 doorvaarten kan rekenen. René Janssen: “In de zomer trekken er dagelijks honderden boten voorbij en gaat de brug meerdere malen per dag omhoog. Heel soms veroorzaakt dat ergernis bij automobilisten en andere weggebruikers. Toch staat de brug meestal niet langer dan vijf minuten open.” Douwe Kraak: “Je kunt het helaas niet iedereen naar de zin maken, maar over het algemeen is de sfeer bij de brug heel gemoedelijk. Zeker op de locaties waar de brugwachter met een klompje het bruggeld binnenhaalt. Dat is echte Friese folklore; toeristen waarderen dat. We staan er zelfs"mee op de immateriële erfgoedlijst. Op veel plekken in Nederland wordt het klompje afgeschaft, omdat het teveel tijd zou kosten. Maar wij houden het graag in ere. Het is tenslotte een oude traditie.”

Gebruikt u de Langweerder pont meerdere keren per jaar? Overweeg dan eens een jaarabonnement. Daarmee kunt u zo vaak overvaren als u wilt en dat levert een flinke besparing op! Ook als u het abonnement halverwege het jaar afsluit, is een jaarabonnement in veel gevallen voordeliger. Voor een overtocht met de auto betaalt u € 2,20 per keer; vanaf 14 keer overvaren kan een jaarabonnement à € 30,- dus al uit. Een jaarabonnement voor fietsers en voetgangers bedraagt slechts € 8,- (prijs per overtocht € 0,85). U kunt een pontabonnement eenvoudig online bestellen op defryskemarren.nl/pontlangweer. Na betaling krijgt u het abonnement binnen enkele dagen toegestuurd.