HEERENVEEN - Ik weet het nu zeker: dit wil ik worden!’. Dat is het resultaat van de Doe Dag op 2 april van Zuid Friesland On Stage. Bijna 900 vmbo leerlingen hebben een beter beeld gekregen van beroepen in hun regio. In het kader van de Doe Dag van Zuid Friesland On Stage gingen de leerlingen op werkbezoek bij twee bedrijven naar keuze.

De leerlingen hebben de afspraken met deze bedrijven gemaakt tijdens het Beroepenfeest van Zuid Friesland On Stage op 14 maart. Daar waren zo’n 250 beroepsbeoefenaren aanwezig. Met hen konden de leerlingen een afspraak maken voor een werkbezoek tijdens de Doe Dag.

Tijdens de Doe Dag hebben de leerlingen de kans gekregen om een goed beeld te krijgen van beroepen en bedrijven waar ze interesse in hebben. Daar waar leerlingen ’s ochtends bij een kapsalon aan het werk waren, gingen ze ’s middags als lifeguard het zwembad in. Maar ook meewerken in de technische dienst, helpen bij het melken van de koeien, filmen in een studio, meelopen bij de politie tot aan het werken als goudsmit: alles was bijna mogelijk tijdens de Doe Dag! Leerlingen zijn aan het einde van de dag dan ook enthousiast: ‘die was écht véél leuker dan ik vooraf had gedacht!’, is een veel gehoorde uitspraak van leerlingen.

Ook de deelnemende bedrijven waren enorm enthousiast over de Doe Dag. Ze geven leerlingen graag een ‘kijkje in de keuken’, om ze daarmee te helpen zich te oriënteren op hun beroepskeuze. Daarnaast hopen ze dat ze mogelijk de medewerker van de toekomst ontmoeten: ‘ook voor jullie is het mogelijk om hier straks stage te lopen en, als dat goed gaat, hier mogelijk te blijven werken’, aldus één van de deelnemende beroepsbeoefenaren. Soms wordt talent al snel gezien: ‘kijk, zij houdt het dienblad meteen goed vast, zij heeft talent’ vertelt een andere beroepsbeoefenaar. ‘De leerlingen komen een beetje stil binnen, maar verlaten met een grote glimlach en tevreden gezicht het bedrijf; wat leuk om dat verschil te zien!’.

De Doe Dag van On Stage maakt op de deelnemende scholen onderdeel uit van het programma voor Loopbaanoriëntatie en – begeleiding. Daarbij leren de jongeren om zichzelf te ontdekken aan de hand van loopbaanvragen als: wie ben ik, wat kan ik en wat vind ik leuk? Ze leren ook de eerste stappen om een eigen professioneel netwerk op te bouwen. Het komt vaak voor dat vmbo-leerlingen na On Stage een baantje, stage of hun uiteindelijke baan vinden via een ontmoeting op On Stage.

Zuid Friesland On Stage is een initiatief van de vmbo-scholen OSG Sevenwolden, Bornego College, Nordwin College, Kei College, Zuyderzee Lyceum, Linde College en Terra.