LANGWEER - Vandaag werd het volledig opgefriste bezoekerscentrum van VVV Waterland van Friesland in Langweer feestelijk geopend met het doorknippen van een lint door wethouder Remboud van Iddekinge van de gemeente De Fryske Marren samen met Wilma Roza. Sinds half april is het centrum al open voor publiek, maar nu zijn ook echt de punten op de i gezet met een geweldige blikvanger: een minutieus nagebouwd skûtsje van bijna 2 meter lang, de passie en het levenswerk van de man van mevrouw Roza.

Een ode aan het skûtsjesilen

Het bezoekerscentrum biedt inspiratie en informatie voor iedereen die meer wil weten over Langweer en omgeving. Bezoekers ontdekken waarom Langweer een echt skûtsjedorp is. De blikvanger is het minutieus nagebouwde miniatuur skûtsje van bijna 2 meter lang en meer dan 1,5 meter hoog. Het is het levenswerk van Cornelis (Cor) Roza (1955-2022). Dit prachtige IFKS wedstrijd skûtsje, nagebouwd volgens zijn zo geliefde skûtsje Ut en Thús, is na Cor’s overlijden door zijn familie geschonken aan de VVV. Het skûtsje keert zo terug naar Langweer, de plaats waar Cor’s liefde voor het (mini) skûtsjesilen begon. Wethouder Remboud van Iddekinge was zeer onder de indruk: “Dat nu juist het skûtsjesilen in het mooie Langweer wordt geëerd, maakt me ontzettend trots. Een prachtige toevoeging voor toerisme en recreatie in onze gemeente en natuurlijk heel Waterland van Friesland."

De zwaan en andere ontdekkingen

Naast het skûtsjesilen, ontdek je als bezoeker waarom de zwaan zo belangrijk is voor Langweer. Op een grote tablet kunnen toeristische zaken kunnen direct bekeken en geregeld worden. Natuurlijk staat er ook altijd een VVV-vrijwilliger in de winkel klaar om bezoekers gastvrij te ontvangen en te helpen. Verder kunnen er souvenirs, artikelen, kaarten en kleding meteen worden gekocht en meegenomen. Zo nodig feestelijk ingepakt.

Samenwerking en ondersteuning

VVV Waterland van Friesland heeft dit mooie bezoekerscentrum niet neer kunnen zetten zonder hulp en samenwerking met andere partijen. Zo heeft ook Ondernemers Vereniging Langweer er de schouders onder gezet, financieel ondersteund door onder andere Stichting Bast-Bakker, Hornstra-de Jong Stichting, gemeente De Fryske Marren en Stichting Westermeer. VVV Waterland van Friesland wil met het bezoekerscentrum gastheerschap voor toeristen en inwoners bevorderen. Of anders gezegd: een bloeiend en boeiend Langweer en de omliggende regio.

Over VVV Waterland van Friesland

VVV Waterland van Friesland verleidt inwoner en toerist om gast te zijn in Zuidwest Friesland. Dat gebeurt met inspirerende informatievoorziening, gerichte marketing en goed gastheerschap. Het werkgebied is groot, vanaf de Afsluitdijk tot aan Lemmer en van Joure en Sneek tot aan Bolsward. Waterland van Friesland heeft in dit gebied zestien VVV-locaties en achttien informatiepunten. Daarnaast wordt informatie verstrekt via de website en diverse publicaties. Ongeveer 950 ondernemers zijn lid van VVV Waterland van Friesland. De VVV verbindt deze ondernemers met elkaar in één krachtige netwerkorganisatie.