LEMMER - Het partnerschap tussen Projectontwikkelaar Wind Groep uit Drachten en GreenInclusive is van start gegaan. De ontwikkellocatie van Windgroep in Lemmer, bestaande uit ruim 25 hectare, is ingezaaid met vezelhennep.

“De eerste stap is nu gezet,” zegt directeur Harmen Wind enthousiast. “GreenInclusive heeft met haar nieuwe landbouwmachinerie de eerste vezelhennep gezaaid op onze locatie(s) aan de Wielewei in Lemmer.”

In de toekomst krijgen deze locaties mogelijk een andere (bouw)bestemming. Tot die tijd produceert Wind Groep in samenwerking met GreenInclusive er natuurlijke grondstoffen. De percelen krijgen daarmee alvast een duurzame en efficiënte bestemming.

Isolatie van vezelhennep

Voor GreenInclusive zijn de hectische weken inmiddels aangebroken. Op ruim 20 verschillende locaties in Friesland wordt in 2022 vezelhennep geteeld. “Dat doen we met verschillende agrariërs en partners waaronder Wind Groep uit Drachten,” aldus Hendrik Roorda, een van de oprichters van GreenInclusive. De vezelhennep wordt van de zomer geoogst. Daarvan maakt GreenInclusive natuurlijke woningisolatie waarmee bestaande en nieuwe huizen duurzaam kunnen worden geïsoleerd.

Toepassing in Friese bouwprojecten

GreenInclusive en Wind Groep werken eraan om de natuurlijke grondstoffen die in Lemmer worden geproduceerd te gaan gebruiken voor diverse bouwprojecten die Wind Groep realiseert. Omdat vezelhennep gedurende het groeiproces in hoge mate CO2 opneemt blijft deze CO2 vastgelegd in de gebouwen die worden geïsoleerd met deze natuurlijke woningisolatie van GreenInclusive.