LEMMER - Uniek in Nederland: de eerste elektrisch aangedreven spitsgatter-vloot voor vaarvakanties in Friesland en Overijssel. De boten glijden rustig, schoon en geluidloos door het water, waardoor de gebruiker zich niet alleen optimaal kan ontspannen maar waarmee hij tevens bijdraagt aan milieu- en natuurbehoud. Niet voor niks vaart het verhuurbedrijf onder de naam de Fluistervloot.

Met de komst van dit bedrijf krijgt elektrisch varen in Friesland een nieuwe impuls. De boten van de Fluistervloot zijn vanaf nu te boeken voor een vaarvakantie vanaf mei 2022.

Elektrisch varen is een actueel thema in de vaarwereld. Verschillende steden bieden momenteel korting op het liggeld voor boten die emissievrij varen. Andere steden overwegen een compleet vaarverbod voor dieselboten in hun grachten. In de procincie Friesland stimuleert de Stifting foar Elektrysk en Fossylfrij Farren yn Fryslân de overgang naar fossielvrij varen.

Initiatiefnemers voor de oprichting van de Fluistervloot zijn Rob Hoopman en Esther Kuilema uit Zwolle. Nadat zij met een kampeersloep en een doerak twee zomers lang de Friese wateren hadden bevaren, besloten zij vanuit hun enthousiasme voor een dergelijke vakantie zelf in de botenverhuur te gaan. Voorwaarde was wel dat zij zich vanuit milieuoogpunt zouden gaan richten op elektrisch aangedreven boten.

Via Noorse Sloepen in het Friese Westergeest kochten zij drie spitsgatters uit Noorwegen, veilige en betrouwbare boten die in Noorwegen bestand moeten zijn tegen alle weersomstandigheden en elke vaaromgeving. Het werden boten van het type Nidelv 26, aangedreven door dieselmotoren. Voor het besturen van een dergelijke boot is geen vaarbewijs nodig.

In Alphen aan den Rijn vonden Hoopman en Kuilema het bedrijf Nova Bootservice bereid om de boten om te bouwen naar elektrische aandrijving: de dieselmotor maakte plaats voor een elektrische motor van Waterworld en twee accupakketten. Opgeladen en met een snelheid van ongeveer zeven kilometer per uur hebben de boten een vaarcapaciteit van tien uur. Dankzij moderne apparatuur komen gebruikers niet voor onaangename verrassingen als een lege accu te staan.
Accu’s kunnen worden opgeladen bij elke aanlegplek die over walstroom beschikt.

Momenteel wordt zowel in Westergeest als in Alphen aan den Rijn hard gewerkt om de boten voor de start van het nieuwe vaarseizoen gereed te hebben. Behalve de ombouw van de motoren wordt ook het uiterlijk van de Nidelvs aangepast. Ze worden van onder tot boven gerestyled en krijgen een verfbeurt en een nieuwe tentkap; met een modern ‘smoel’ horen ze dan zichtbaar bij dezelfde vloot.

De Isfugln, Rørdrummen en Storskarven, Noorse namen voor watervogels die in Friesland voorkomen, zijn geschikt voor gezelschappen van 2 tot 6 personen. De boten beschikken over toilet, kookgelegenheid, koelkast en watervoorziening. Verder zijn ze volledig uitgerust met alles wat een vaarvakantie volkomen veilig en zorgeloos maakt.

De Fluistervloot is aangesloten bij de Hiswa en heeft Lemmer als thuisbasis.

Voor verdere informatie: www.defluistervloot.nl / info@defluistervloot.nl / 085 4011165