AMSTERDAM - De energiemarkt is aan het veranderen. Steeds minder mensen houden vast aan hun traditionele energieleverancier en stappen over naar een groene energieleverancier. Van de 5 energieleveranciers die dit jaar per saldo de meeste nieuwe klanten konden verwelkomen, vallen 3 leveranciers onder de voorlopers op het gebied van groene energie. Een duidelijke boodschap dat groen en voordelig goed samengaan.

Gevestigde nieuwkomers winnen steeds meer terrein

Voor het vijfde jaar op rij heeft vergelijkingswebsite EasySwitch.nl onder ruim 70.000 huishoudens onderzocht welke energieleveranciers het afgelopen jaar de meeste nieuwe klanten mochten verwelkomen en welke de meeste klanten hebben verloren. Over het jaar 2016 komen Oxxio en Greenchoice als winnaars naar voren. Na aftrek van het aantal vertrekkende klanten verwelkomden zij het grootste aantal nieuwe klanten. Eneco is de enige van de ‘grote 4’ traditionele energieleveranciers die in de top 3 van winnaars verschijnt. De opvolgers zijn Pure Energie en Energieflex, twee nieuwkomers die veel nieuwe klanten naar zich toetrekken en profiteren van een laag aantal vertrekkende klanten.

Nederland wordt groener

Ten opzichte van 2015 zijn in 2016 meer consumenten overgestapt naar een groene energieleverancier. Het percentage overstappers dat een energiecontract afgesloten heeft bij een van de groenste energieleveranciers, is afgelopen jaar toegenomen van 23 tot 28 procent. Nieuwe spelers kunnen groene energie tegen een lage prijs aanbieden waardoor zij kunnen concurreren met de grote 4 energieleveranciers. Dat groene energie niet langer duurder is dan grijze energie was al bekend, maar in 2016 waren consumenten vaak zelfs het voordeligst uit met groene energie. Joris Evendik, directeur van EasySwitch vertelt: “Lage prijzen en groene energie voerden in 2016 de boventoon en zorgen voor een verdergaande verschuiving van traditionele energieleveranciers naar de tweede generatie energieleveranciers en de nieuwkomers. Deze trend zal zich naar verwachting in 2017 voorzetten.”

Overijsselaars stappen het meest over, Zeelanders het minst

Percentueel gezien komen de meeste overstappers uit Overijssel. Hierna volgen Noord-Brabant en Limburg. In Zeeland wordt het minst overgestapt van energieleverancier. Veel consumenten uit Zeeland zijn na het liberaliseren van de energiemarkt bij hun traditionele energieleverancier gebleven.