OUDEMIRDUM - In de week van 16 – 22 oktober organiseert de Gaasterlandse Natuurweek weer een programma vol natuuractiviteiten voor jong en oud in de Gaasterlandse bossen. Een Groene Markt, natuurexcursies, lezingen, avontuurlijke kinderactiviteiten, workshops, een nachtwandeling, de Gaasterlandse Natuurweek heeft het allemaal! Bezoekerscentrum Mar en Klif, Staatsbosbeheer, It Fryske Gea, Vereniging Natuurmonumenten, Gaasterlân Natuerlân en IVN Súdwesthoeke nodigen je van harte uit!


Naast ‘Duurzaamheid’ is het thema van de 35e Gaasterlandse Natuurweek ‘Speuren naar Sporen’’.

We starten op zondag 16 oktober met de Groene Markt in festivalsfeer in het Rijsterbos in Rijs. Een gezellige markt met kramen, livemuziek, straattheater, kinderdorp vol vertier, workshops en foodtrucks vol heerlijkheden.

Een greep uit de overige activiteiten voor volwassenen:

Paddenstoelenexcursies en – lezing door kenner Gosse Haga, excursies met gids door It Rysterbosk met It fryske Gea en het Lycklamabos met Natuurmonumenten en een geschiedeniskuier ‘Oude Balksterweg’ met Arnoud van de Ridder. Daarnaast staan er een workshops natuur fotografie en een workshop nachtfotografie op het programma o.l.v. fotograaf en landschapsambassadeur Jan Tijsma.

Leuk voor het hele gezin:

Beach Clean Up bij het Oudemirdumerklif met Natuurmonumenten en bij de Mokkebank met It Fryske Gea. Sportieve Outdoordag in bos Elfbergen met obstakelparcours, wateroversteek en boogschieten o.l.v. Staatsbosbeheer en Altijd Buiten. GPS tocht in teamverband door het donkere bos Elfbergen o.l.v. Staatsbosbeheer en Altijd Buiten.

Voor kinderen:

Expeditie Waterbeestjes bij de slottuin o.l.v. een boswachter van It Fryske Gea, ‘maak een herfstschilderij’met IVN Súdwesthoeke, kindermiddag ‘sporen in gips’ met Staatsbosbeheer, voorstelling ‘Waar is de maan gebleven’ door poppenspeelster Jinky, buiten sporten voor ouder-en-kind met Haantjes Motus en de Wilde Buitendag ‘Word boswachter van OERRR’ met Natuurmonumenten.

Nacht-van-de-Nacht

Op zaterdag 29 oktober sluiten we af met een sprookjesachtige Nacht-van-de-Nacht-Wandeling met muziek en verhalen in het donkere Rijsterbos. De Nacht van de Nacht is een landelijk initiatief van Natuur- en Milieufederaties om mensen bewust te maken van lichtvervuiling en om Nederland duurzamer en donkerder te krijgen. Want duisternis is van belang voor mens en dier. Vertrouw op je zintuigen en ervaar hoe het is om deze nachtwandeling in stilte en duisternis te ervaren.

Trek een warme jas aan en beleef buiten tijdens de Gaasterlandse Natuurweek.

De Gaasterlandse Natuurweek is een unieke samenwerking van de verschillende natuur gerelateerde organisaties in de regio: Bezoekerscentrum Mar en Klif, Staatsbosbeheer, It Fryske Gea, Natuurmonumenten, Stichting Gaasterlân Natuerlân en IVN Súdwesthoeke. De Gaasterlandse Natuurweek is tevens de Duurzaamheidsweek van de gemeente De Fryske Marren en wordt dan ook mede mogelijk gemaakt door financiële steun van de gemeente DFM.

Het gehele programma van de Gaasterlandse Natuurweek, compleet met aanvullende informatie zoals locaties, aanvangstijden en opgavemogelijkheden, is te vinden op www.gaasterlandsenatuurweek.nl.