JOURE - Dinsdag 10 november is het de Dag van de Mantelzorg. Een bijzondere dag om stil te staan bij ruim 4 miljoen Nederlanders die het hele jaar door zorgen voor iemand die zij liefhebben. Dat zorgen lijkt vanzelfsprekend, maar dat is het niet.


Er wordt vaak een groot beroep gedaan op mantelzorgers. Zeker in deze tijd van corona omdat een zorgbehoevende soms niet naar dagopvang kan of de zorg niet kan worden geboden die je normaliter gewend bent. Mantelzorg is voor veel mensen een onmisbaar onderdeel van de dagelijkse zorg. Iedereen krijgt er vroeg of laat mee te maken en mensen doen het uit liefde voor elkaar. Zorgen voor een ander, ook al is hij of zij nog zo dierbaar, is niet iets wat je zomaar doet. Soms wordt die zorg te zwaar.

Hulp van een cliëntondersteuner
Naast het verzorgen moet er vaak veel worden geregeld met verschillende organisaties, zoals het aanvragen van een zorgindicatie of een persoonsgebonden budget (PGB). Ook het regelen van zorg binnen de wet maatschappelijke ondersteuning of Jeugdwet bij de gemeente, de zorgverzekeringswet of de Wet langdurige zorg (Wlz), kan soms ingewikkeld zijn. Mantelzorgers zijn dikwijls niet op de hoogte van deze wet- en regelgeving en kennen de weg niet.

Nienke Boekhout: ’Mantelzorgers weten vaak niet dat zij hierbij ondersteuning kunnen krijgen van een onafhankelijk cliëntondersteuner. Door onze brede kennis van wet- en regelgeving kunnen we op de diverse mogelijkheden en onmogelijkheden wijzen.’

Gratis ondersteuning
Om het makkelijker te maken kunnen alle inwoners van de gemeente De Fryske Marren gebruikmaken van gratis onafhankelijke cliëntondersteuning. Wij werken hierin samen met vijf onafhankelijke organisaties, waar Thuis in Clientondersteuning (nieuwe naam van Thuis in Mantelzorg) er eentje van is. U mag zelf kiezen van welke organisatie u cliëntondersteuning wilt. Deze ondersteuning is gratis. Of u nu een vraag heeft die betrekking heeft op de Wmo, Jeugdwet, Zorgverzekeringswet of de Wet langdurige zorg. Bij Thuis in Clientondersteuning kunt u altijd terecht.

Meer informatie
Wilt u gebruik maken van onafhankelijke cliëntondersteuning? Op https://thuisinclientondersteuning.nl/ vindt u de cliëntondersteuners bij u in de buurt. Wij zijn bereikbaar via 085 004 38 77 of via dfm@thuisinclientondersteuning.nl .