LEEUWARDEN - Over precies een jaar wordt het startschot gegeven voor Arcadia 2025, een 100-daags cultureel programma in de provincie Fryslân. Arcadia organiseerde in 2022 al haar eerste editie met o.a. het wandelende Bosk, beeldende kunsttentoonstelling Paradys en een uitgebreid mienskipsprogramma. De tweede editie vindt plaats van 17 mei t/m 24 augustus 2025, met een programma verspreid door de hele provincie. Arcadia roept iedereen op om mee te bouwen.


‘Bij Arcadia geloven we dat onze samenleving zoveel mooier wordt, als je er zelf aan meewerkt. Als je de tv uitzet, de straat op gaat, contact maakt met anderen, nieuwe ideeën hoort en daardoor weer nieuwe ideeën krijgt. Als je bereid bent om mee te bouwen aan een nog mooiere wereld. Samen bouwen staat dus eigenlijk centraal tijdens Arcadia 2025,’ aldus Sjoerd Bootsma, artistiek leider van Arcadia.

Bouwurk

In 2025 bouwt Arcadia samen met vele handen de Oldehove in Leeuwarden af. Niet als kerk of kathedraal, maar als mienskipshûs voor iedereen. Met muren van Fryske grûn, duurzame gewassen en creatieve bouwstenen uit de hele provincie. Gemaakt met gerecycled en bio-based materiaal wordt Bouwurk een gebouw vol nieuwe ideeën en eerste keren. Of je nu ontwerper, rietvlechter of haker van tafelkleedjes bent, iedereen kan meebouwen. ‘Door samen te bouwen laten we met Bouwurk zien dat het ons in Fryslân lukt om iets onvoorstelbaars neer te zetten. Dat we als mens tot enorme dingen in staat zijn, als we ons er samen voor inzetten,’ vertelt Sjoerd Bootsma.

Het maken van het ontwerp én de bouwstenen voor Bouwurk start nu al, het daadwerkelijk bouwen op locatie start op 17 mei 2025. Eenmaal klaar is het een ruimte voor iedereen die een plek zoekt om te maken, bedenken en proberen. Met je dorp een voorstelling maken? Gebruik Bouwurk als podium. Zoek je naar frisse ideeën of inspiratie? Ga aan de slag in de maakruimte. Kijken als een kunstenaar? Kom naar een expositie en ga daarna samen aan de slag.

Hoe het er precies uit gaat zien en hoe groot het gaat worden, wordt de komende tijd duidelijk: ‘Daarover zijn we nu met veel mensen in gesprek. Iedereen kan meepraten, onder meer tijdens de Arcadia Inspiratiedagen,’ aldus Sjoerd Bootsma. Kom dus vandaag of morgen naar Stadsschouwburg De Harmonie in Leeuwarden voor een inkijkje in het programma van Arcadia, om mee te praten en te ontdekken hoe jij kunt meedoen.

Cultureel programma door de hele provincie

Naast Bouwurk is nog veel meer te doen in 2025. Zo blijft het Open Programma van Arcadia, voorheen bekend als IIS, de ruimte om aan te haken bij Arcadia. Ook stelt Arcadia een helpende hand beschikbaar voor iedereen die iets wil doen in of met de eigen omgeving. Daar blijft het niet bij, want Arcadia werkt wederom aan een beeldende kunsttentoonstelling, locatietheater en aan voortzettingen van programma's zoals Broei, Over de Drempel en Fryslân Bloeit. Het programma voor 2025 is nog volop in ontwikkeling. Ongeveer 100 dagen voor de start in mei 2025 presenteert Arcadia het definitieve programma.

Bouw mee aan Arcadia

Je kunt op heel veel manieren meedoen aan Arcadia 2025. Niet alleen als bouwer bij Bouwurk, ook jonge makers die geboren zijn in deze eeuw en een goed idee hebben voor een eigenzinnige productie zijn welkom bij Broei. Meld je aan voor Over de Drempel als je eenzaamheid aan wil pakken door middel van kunst en cultuur. Dorpen die willen werken aan een duurzame toekomst van het eigen dorp, kunnen deelnemen aan Fryslân Bloeit. Als initiatiefnemer van een project in je eigen dorp, wijk of straat kun je meedoen aan het Open Programma. En er volgt nog veel meer. Bouw jij mee? Meld je aan via www.arcadia.frl.

Meer informatie over Arcadia

Arcadia is het vervolg op Leeuwarden-Fryslân 2018, Culturele Hoofdstad van Europa. Elke drie jaar organiseert het samen met vele partners een cultuurtriënnale met een 100-daags cultureel programma, in Fryslân. De eerste editie vond plaats in de zomer van 2022, met projecten zoals Bosk, Paradys en IIS. De tweede editie is van 17 mei t/m 24 augustus 2025. Meer informatie over het programma vind je op www.arcadia.frl.