LEMMER - De renovatie van de Gereformeerde kerk en omliggende gebouwen in hartje Lemmer gaat dit jaar van start. Voortbordurend op het ‘CU Living initiatief’ van Amanda Boesjes (“gezien worden en niemand uit het oog verliezen”) gaat Stichting Papageno Fonds in deze gebouwen het Papageno Huis Fryslân ontwikkelen.


Belangrijk onderdeel van de herbestemming is het in ere herstellen en verduurzamen van de monumentale gebouwen èn het openbaar toegankelijk houden ervan. Door de panden een nieuwe bestemming te geven kunnen de prachtige monumenten, waar vele mooie herinneringen liggen, voor de toekomst bewaard blijven. Amanda Boesjes van CU Living blijft betrokken als adviseur.

Stichting Papageno is een initiatief van Jaap van Zweden en Aaltje van Zweden- van Buuren, die deze stichting hebben opgericht om kinderen en jongeren met autisme te helpen in hun ontwikkeling. Ze begonnen in 1996 met de ontwikkeling van doelgroepgerichte muziektherapie en onderzoek naar vroegdiagnostiek. In 2015 opende Hare Majesteit Koningin Maxima het eerste Papageno Huis in Laren. In Lemmer komt het tweede Papageno Huis in Nederland. Papageno Huis Fryslân biedt straks 16 zelfstandige woningen en 45 plekken voor dagbesteding gericht op jongeren met autisme. Naar verwachting opent het Papageno Huis in Lemmer in het zomer van 2022.

De activiteiten zullen worden gecoördineerd door het kersverse Friese bestuur van Papageno Huis Fryslân. Veiligheidsregio Friesland, GGD en Stichting Lemster Sjerke maken als toekomstige gebruikers ook onderdeel uit van de invulling. In de voormalige consistorie komt het consultatiebureau van de GGD. Stichting Lemster Sjerke is samen met Papageno Fryslân verantwoordelijk voor de invulling van de voormalige kerkzaal. Deze Stichting is opgericht in 2020 om bestaande en nieuwe initiatieven in Lemmer en omstreken een plek te geven. Voor jong en oud, échte Lemsters en mensen die nieuw zijn in het dorp; iedereen is welkom. Het doel van Stichting Lemster Sjerke is om mensen met elkaar te verbinden en te inspireren. In het voormalige kerkgebouw, dat altijd al een plek midden in de Lemster samenleving is geweest, staat ontmoeten centraal en is (bijna) alles mogelijk!