BROEK - VVV Waterland van Friesland en gedeputeerde Avine Fokkens-Kelder van de Provincie Fryslân hebben dinsdag 26 oktober, een bord met nieuwe vaartijden onthuld. Dit gebeurde bij pontje Rufus aan de Bloksleat 8 in Broek. Daarmee is op symbolische wijze het toeristenseizoen in Zuidwest Friesland officieel verlengd.


Het onthullen van het informatiebord met daarop de nieuwe vaartijden, komt voort uit de pontjespilot van VVV Waterland van Friesland, Recreatieschap Marrekrite, Provincie Fryslân en gemeenten De Fryske Marren en Súdwest-Fryslân. Deze partijen maken zich samen hard voor het verlengen van het toeristenseizoen. Het langer door laten varen van meerdere pontjes moet daaraan bijdragen. De pontjes stoppen normaal gesproken half oktober met doorvaren, maar nu blijven ze tot en met december in de vaart om fietsers en wandelaars over te zetten. Het gaat hierbij om Rufus in de Blokhuispolder, De Woudfennen tussen Boornzwaag en Joure, Droech oer de Feart tussen het Gaastmeer en Nijhuizum en de Langwarder Feart bij Langweer. Na de pilot wordt gekeken of de vaartijden van de pontjes in heel Fryslân kunnen worden verlengd.

Bij succes mogelijk uitbreiding
De pontjespilot past volgens gedeputeerde Avine Fokkens-Kelder naadloos in de plannen van de provincie voor wat betreft seizoensverlenging: “Toerisme in alle seizoenen én verspreid over Fryslân staat bij ons hoog in het vaandel. Met het langer laten varen van de pontjes houd je fraaie routes voor fietsers en wandelaars tot en met de eerste week van de kerstvakantie open! Als deze pilot een succes wordt, kunnen misschien ook andere pontjes in Fryslân langer doorvaren.”

Spreiden toerisme is belangrijk
Het spreiden van toerisme is een belangrijk onderwerp, zowel landelijk als regionaal. Volgens de prognoses van het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen blijft het aantal toeristen groeien. De provincie Fryslân houdt op basis van die cijfers rekening met een verdubbeling van het aantal toeristen: van 1,7 miljoen in 2017 tot 3,5 miljoen in 2030. “Om iedereen te laten genieten van al het moois dat we te bieden hebben, is het echt belangrijk om toeristen te spreiden over de seizoenen”, zegt Floriaan Zwart, directeur VVV Waterland van Friesland. “Op die manier voelt elke toerist zich het hele jaar rond welkom.”

Over VVV Waterland van Friesland
VVV Waterland van Friesland verleidt inwoner en toerist om gast te zijn in Zuidwest Friesland. Dat gebeurt met inspirerende informatievoorziening, gerichte marketing en goed gastheerschap. Het werkgebied is groot, vanaf de Afsluitdijk tot aan Lemmer en van Joure en Sneek tot aan Bolsward. Waterland van Friesland heeft in dit gebied 33 VVV-locaties. Daarnaast wordt informatie verstrekt via de website en diverse publicaties. Ruim 800 ondernemers zijn actief aangehaakt bij VVV Waterland van Friesland om Zuidwest Friesland verder op de kaart te zetten.