FRIESLAND/GRONINGEN - De lente is aangebroken en dat betekent voor veel mensen opruimen. Dit is dan ook het moment om bij het uitruimen van kasten op zoek te gaan naar oud linnen. Het initiatief Wad van Waarde roept op om oud linnen in te leveren bij kringloopwinkels in Groningen en Friesland. Met het ingezamelde linnen naait samenwerkingspartner en sociale onderneming Vanhulley nieuwe linnen zakken. Dit zijn goede alternatieven voor plastic zakken en dat betekent minder plastic in gebruik en minder plastic afval in de natuur.

Linnen als alternatief voor plastic

Onze eigen Waddenzee heeft last van plasticsoep, grotendeels veroorzaakt door ons plastic afval. Wad van Waarde pakt het probleem aan bij de bron. Door alternatieven te ontwikkelen voor plastic producten die in zee belanden. Zoals plastic tasjes of microplastics van onze polyester kleding die via de wasmachine in zee komen. Deze kunnen worden vervangen door producten van linnen, een duurzame stof gemaakt van vlas. Linnen is veel duurzamer dan katoen (dat ook plasticvrij is) omdat het vlas regionaal wordt verbouwd, geen bestrijdingsmiddelen en weinig water nodig heeft, een grondverbeteraar is, bijdraagt aan de biodiversiteit en CO2 opneemt. Met de lokale teelt van vlas in Noordoost Friesland, kunnen zulke zakken én tal van andere producten in de toekomst van ons eigen linnen gemaakt worden. Om het proces te versnellen wordt er gebruikt linnen gezocht. En jij kunt meehelpen.

Breng je oude linnen naar een inzamelingspunt

Heb jij nog oud huis-tuin-en-keuken-linnen liggen? Of linnen kleding die beschadigd is of die je niet meer draagt, of misschien niet meer past? Lever het in bij een van de aangesloten kringloopwinkels in Groningen en Friesland. Jouw oude linnen worden gebruikt voor het maken van nieuwe, waardevolle producten. Kijk op www.wadvanwaarde.nl voor alle adressen.

Over Wad van Waarde

Wad van Waarde versnelt de overgang naar een circulair systeem. Het project laat een systeem zien zonder niet-afbreekbare wegwerpproducten van plastic. De alternatieve producten zijn gemaakt van lokale gewassen en natuurlijke (biobased) grondstoffen door lokale ondernemers. Hiermee worden mooie producten gemaakt die iedereen kan gebruiken, zonder onze planeet, onze Waddenzee of je eigen gezondheid te schaden.