LEMMER - Wist u dat er in het ketelhuis van het UNESCO Werelderfgoed Woudagemaal zogenaamde vuurgangvlampijpketels met een liggende cilinder staan? Het water in deze ketels, ook wel Schotse ketels genoemd, wordt zorgvuldig verhit. Met de stoom wordt het Woudagemaal aangedreven en water kan dan worden weggepompt.

Is er een link met de whiskyketels (de zogenaamde pot stills) in de distilleerderijen van Schotland? Zeker! Ook deze ketels worden zorgvuldig verhit. Alleen staan deze rechtop en er zit naast water ook alcohol in de ketels. De koperen ketels zorgen ervoor dat het water van de alcohol wordt gescheiden. De alcohol stijgt op, condenseert en wordt op een vat gelegd. Na drie jaar rustig liggen mag het whisky heten.

Tijdens de 'Dag van het Zwarte Koor' gaan we op zaterdagavond 5 november in het ketelhuis van het Woudagemaal whisky drinken en heffen we het glas op de bikkels, de stokers en machinisten, van weleer (het Zwarte Koor). De avond wordt gepresenteerd door de bekende whiskykenner- en schrijver Johan Brouwer.

Wat kunt u verwachten? Een uitgebreid verhaal over whisky met vele mooie anekdotes, de geschiedenis, hoe het wordt gemaakt en bovenal: hoe whisky aan zijn geur en smaak komt! Johan neemt prachtige, robuuste Schotse (single) malt whisky's met zeer uiteenlopende smaken mee. Waarbij we u ook gaat ervaren hoe je whisky en bites geweldig met elkaar kunt combineren.

Geef je voor 1 november op via info@woudagemaal.nl ovv whiskyproeverij. Mis het niet!

Datum: zaterdag 5 november
Locatie: Ketelhuis Woudagemaal (kleed je warm aan), gemaalweg 1, Lemmer
Tijd: 19.00 – 21.00 uur (inloop vanaf 18.30 uur)Kosten: € 35,00 pp