LEMMER - IJs en weder dienende brengt Wetterskip Fryslân het Ir. D.F. Woudagemaal in de herfstvakantie op 18, 19 en 20 oktober 2022 onder stoom om het bedienende personeel op te leiden. Belangstellenden zijn deze draaidagen welkom in het grootste stoomgemaal ter wereld dat nog in functie is. Oog in oog met de beschermende kracht tegen water.

Het waterschap brengt het Ir. D.F. Woudagemaal jaarlijks twee keer onder stoom om de machinisten en stokers in de praktijk op te leiden. Zo kan de bedrijfsvoering van het stoomgemaal worden gegarandeerd.

Ticket online reserveren

Voor een bezoek wordt aangeraden vooraf tickets te bestellen via https://tickets.woudagemaal.nl/draaidagennajaar2022 om teleurstelling aan de deur te voorkomen. Per tijdvak kunnen maximaal 25 belangstellenden het gemaal en het bezoekerscentrum bezoeken.

Droge voeten

Het stoomgemaal uit 1920 is eigendom van Wetterskip Fryslân. Tot op de dag van vandaag heeft het gemaal een belangrijke functie in het waterbeheer. Bij extreem hoogwater zorgt het nog steeds voor droge voeten in Fryslân.

Waterbeheer en klimaatverandering

Het Friese waterbeheer en de gevolgen van de klimaatverandering staan centraal in de expositie in het bezoekerscentrum.

Bezoekers maken op een interactieve manier kennis met dilemma’s en vraagstukken waar niet alleen het waterschap, maar ook de maatschappij voor aan de lat staat. Daarnaast kunnen ze ontdekken welke duurzame en klimaatbestendige keuzes ze zelf kunnen maken.

Onder stoom: 18, 19 en 20 oktober van 10.30 – 17.00 uur (laatste rondleiding + 16.00 uur)

Bezoekadres: Gemaalweg 1, 8531 PS Lemmer (aan de N359 Lemmer-Balk)