AMSTERDAM - SC Heerenveen heeft er zondag voor gezorgd dat Ajax een unieke kans heeft laten liggen om de koppositie te pakken. Eerder op de middag, nog tijdens de warming-up van het duel in de Johan Cruijff Arena, werd bekend dat koploper PSV verrassend gelijk had gespeeld tegen Emmen. De ploeg van trainer Jan Olde Riekerink wist in een spektakelstuk van de eerste orde met 4-4 gelijk te spelen.

Dat Ajax niet wist te profiteren mag een wonder heten want bij rust stond de thuisploeg op een comfortabele 3-1 voorsprong en die had nog hoger kunnen zijn ware het niet dat Dusan Tadic nog een strafschop miste. Diezelfde Tadic had eerder in de wedstrijd wel twee maal fraai gescoord en tussendoor zorgde Sam Lammers voor de gelijkmaker. Een knullig moment in de Heerenveen-defensie waarbij Van Amersfoort zijn eigen doelman passeerde bepaalde de ruststand omdat daarna Tadic faalde vanaf elf meter.

Heerenveen kwam vervolgens goed uit de kleedkamer, en het slordige Ajax zag de voorsprong in een paar minuten in rook opgaan. Allereerst door een tweede treffer van Lammers en vervolgens wist Mitch van Bergen keeper Lamprou, die in de warming-up Onana moest vervangen, te passeren. Ajax nam het initiatief wel weer over en was dichtbij toen een vrije trap van Ziyech op de paal belandde. Met nog zeven minuten op de klok leek Ajax alsnog te zegevieren toen invaller Huntelaar een voorzet van Tadic op waarde wist te schatten, maar in een knotsgekke slotfase waarin Neres zelfs de 5-3 op zijn schoen had. was het verdediger Kik Pierie die de eindstand op 4-4 bepaalde.

90. Pierie 4-4

Komende donderdag treffen beide ploegen elkaar opnieuw in de Arena voor de kwartfinale van de KNVB-beker.