GLASGOW - Mathieu van der Poel heeft historie geschreven door in Glasgow op gedenkwaardige wijze wereldkampioen wielrennen op de weg te worden. Hij trad daarmee in de voetsporen van Joop Zoetemelk, die 38 jaar geleden op 38-jarige leeftijd als laatste Nederlander de wereldtitel veroverde.


Het wereldkampioenschap over iets meer dan 270 km mondde door de lengte, de heuveltjes, de vele bochten en het slechte weer uit in een ware veldslag. Onder die omstandigheden toonde Van der Poel zich oppermachtig. Toen hij op 25 km van de streep wegsprong, leek de buit al binnen. Een val dreigde roet in het eten te gooien, maar Van der Poel stond op en met een gehavend en bebloed shirt en een kapotte schoen pakte hij goud.

Bijna zeven uur eerder, de koers lag tussendoor 50 minuten stil vanwege een demonstratie, was het peloton begonnen aan deze helse koers. Na zo'n 20 kilometer werd de vlucht van de dag gevormd door negen renners. Deze kregen bijna negen minuten en het peloton vond het lange tijd prima. Toen de renners waren aangekomen op het parcours in Glasgow bleef het echter geen moment meer rustig. De Deense ploeg maakte de koers hard en ook de Belgen reden scherp. Ook Van der Poel en Dylan van Baarle lieten zich voortdurend voorin zien.

De voorsprong van de vluchters slonk snel en toen Vermaerke als laatste werd gegrepen,ontplofte de koers. Alle grote mannen demarreerden een keer en dat had tot gevolg dat de kopgroep nog maar een man of 17 telde. Na enige tijd sprong Bettiol weg en de Italiaan pakte dik dertig seconden. In de achtervolging bleven alleen nog Pogacar. Van der Poel, Pedersen en Van Aert over. Deze toppers vormden eerder dit jaar de topvier van de Ronde van Vlaanderen. Met een imposante versnelling sprong Van der Poel weg uit die elitegroep op het moment dat Bettiol werd ingelopen. Hij had een voorsprong van 0.30 toen hij op 15 km van de streep onderuitgleed, maar twintig minuten later was de titel binnen.

UITSLAG

1. MATHIEU VAN DER POEL 6.07.27
2. Wout van Aert (Bel) + 1.37
3. Tadej Pogacar (Slo) + 1.45
4. Mads Pedersen (Den) z.t.
5. Stefan Küng (Zwi) + 3.48
6. Jasper Stuyven (Bel) z.t.
7. Matthew Dinham (Aus) z.t.
8. Toms Skujins (Let) z.t.
9. Tiesj Benoot (Bel) z.t.
10. Alberto Bettiol (Ita) + 4.03
11. Neilson Powless (VS) + 4.20
12. DYLAN VAN BAARLE