FRIESLAND - Friesland beleeft op zaterdag 17 september 2022 haar allereerste Museumnacht FRL. Dan openen twintig musea na sluitingstijd hun deuren met voor een provinciebrede en daarmee voor Nederland unieke Museumnacht. Met “de nacht is onze speeltuin” als centraal thema is in de musea een avontuurlijk en spannend programma van muziek, kunst, sprekers en verhalen te zien. Het programma van de eerste musea is nu al online te zien via museumnacht.frl.


Nachtelijke tentoonstellingen en performances, een silent rave, verhalen die het daglicht niet kunnen verdragen, sterren kijken: tijdens Museumnacht FRL gaan de Friese musea het experiment aan met een avontuurlijk en speels programma over de nacht.

Uniek in Nederland

Museumnacht FRL is een initiatief van Museumfederatie Fryslân en Merk Fryslân, en wordt ondersteund door Provincie Fryslân. “Een Museumnacht is in grote steden een ontzettend aantrekkelijk event, en door het avontuurlijke karakter ook bij een jongere doelgroep populair”, zegt Mirjam Pragt van de Museumfederatie Fryslân. “De Museumnacht in Fryslân wordt bovendien niet in één stad maar door de hele provincie gehouden, dat is uniek in Nederland.”

Deelnemende musea

Aan Museumnacht FRL nemen de volgende musea deel: Museumhuis Van Eysinga, De Utrecht, Obe by Tresoar, Pier Pander Museum, Fries Landbouwmuseum, Museum Warten, Fries Scheepvaart Museum, Houtstad IJlst - museum en werkplaats, Museum Martena, Kazemattenmuseum, Museum 't Fiskershúske, Kennis- en informatiecentrum Terp Hegebeintum, Museum Dokkum, Fogelsangh State, Observeum, Museum Dr8888, Museum Joure, Museum Heerenveen, Museum 't Kiekhuus en Ir. D.F. Woudagemaal.