LEMMER - Toeristen kennen Lemmer voornamelijk als watersportdorp. Centraal gelegen tussen IJsselmeer en de Friese meren. Aanleggen aan het Dok en een terrasje pikken zijn de voornaamste zaken die bezoekers van het dorp bezighoudt. Toch biedt Lemmer meer dan alleen dat volgens de stichting Oud Lemmer. Samen met vele anderen is er deze 2 dagen voor elk wat wils te beleven. Een greep uit het programma, Muziek, cultuur, rondgang langs oude sleepboten, rondgang met gids langs monumenten of met de bus naar het Woudagemaal (|UNESCO Werelderfgoed).

Visserman aken zeilwedstrijd
Locatie: In de baai van Lemmer. Organisatie: Stichting de Vuurtoren en de zeilvereniging de Zevenwolden.
Start: 12:00 uur.
Einde: 16:00 uur.

Een tiental zogenaamde Visserman aken hebben een onderlinge zeilwedstrijd. De wedstrijd wordt gehouden in de baai van Lemmer waarbij een wedstrijdboei komt te liggen ter hoogte van de Vuurtoren in de Werkhaven. De wedstrijd is goed te volgen vanaf de pier in het verlengde van de Vuurtorenweg. Bij binnenkomst in de sluis is er muzikale omlijsting.

Monumentale schepen met als kers op de taart: het Fries Statenjacht 'Friso'
Locatie: Binnenhaven, Dok langs de Langestreek en Kortestreek, bij de Lemstersluis.
Organisatie: Vereniging Oude Glorie, Zee Kadetten Korps Lemmer, oude sleepboten, Stichting Oud Lemmer.
Start : vanaf 12:00 uur meren de eerste boten af. Zaterdag 9 september zijn de schepen ook nog te bewonderen.

Verschillende monumentale bakdekkruizers, een nog werkende baggermolen, de Lemmer 50, oude zeilboten, het statenjacht De Friso van de Provincie Fryslân, verschillende oude sleepboten, De Roermond, kotters, vissersboten en diverse aken liggen afgemeerd in het centrum en kunnen zo bewonderd worden van de kant. In de avonduren zijn de boten in het Dok feestelijk verlicht.De boeier 'Friso' (genoemd naar de stamvader der Friezen, de legendarische koning Friso) is een van de bekendste ronde (platbodem)jachten in Nederland. Het schip, dat in 1954 een officiële functie kreeg in het kader van de representatie van het Provinciaal Bestuur, heeft een boeiende historie. Sinds de bouw (in 1894) op de werf van de befaamde boeierbouwer Eeltje Holtrop van der Zee ('Eeltsjebaas') in Joure, heeft de boeier veel omzwevingen gemaakt. Zestig jaar daarna werd de 'Friso' naar Fryslân teruggehaald, nu als Statenjacht."De 'Friso' zal van vrijdagmiddag t/m zondag liggen afgemeerd in Het Dok, aan zijde Kortestreek bij het Ankerbankje en het standbeeld 'De Fiskerman".

Bijeenkomst Stichting Dorpsbehoud
Locatie: Hervormde kerk Lemmer (ingang Lijnbaan).
Start: vanaf 19:30 uur inloop; 20:00 uur aanvang.

In de hervormde kerk (ingang Lijnbaan) is de jaarlijkse bijeenkomst van de stichting Dorpsbehoud Lemsterland. Waarbij stil gestaan wordt bij de laatste ontwikkelingen op het gebied rondom de rijks- en gemeentelijke monumenten. Tevens wordt " het Gouden Haske" een cultuur prijs binnen gemeente de Fryske Marren uitgereikt.Voorts een presentatie rondom een compulatie van de ingezonden 1 minuut filmpjes rondom de Vuurtoren van Lemmer. Het geheel wordt afgewisseld met muziek van “ het gezelschap What about Berb”.Inloop vanaf 19:30 uur ontvangst met koffie, aanvang bijeenkomst 20:00 uur. Een netwerk bijeenkomst om met elkaar de belangen van dit onderwerp eens te bespreken.

Wandel “Het Rondje Dok” met digitale ondersteuning middels QR-code of van een route op papier te verkrijgen bij het VVV kantoor. Start bij de infoborden in het centrum onder meer oude gemeentehuis aan de Gedempte Gracht.