NOORD HOLLAND - De 10e editie van de Dag van het Kasteel vindt plaats op tweede pinksterdag, 5 juni. Ook Noord-Hollandse kastelen en buitenplaatsen zetten dan de poorten van het landgoed (en soms het huis) open om belangstellend publiek te ontvangen.

Eigenaren, beheerders en vrijwilligers vertellen bezoekers over de geschiedenis van het gebouw en over het leven op die plek. De Dag van het Kasteel toont de verscheidenheid van kastelen en buitenplaatsen in Nederland: van buitenplaats tot burcht, van borg tot ruïne, van spieker tot hofstede.

Programma

Voor jong en oud is van alles te beleven op en rond de deelnemende kastelen en buitenplaatsen. Een greep uit het programma:

  • Kom alles te weten over de geschiedenis van het bijzondere kasteel Chateau Marquette in Heemskerk. De Historische Kring Heemskerk verzorgt unieke rondleidingen. Er zijn demonstraties handboogschieten en er kan genoten worden van een speciale Kasteel High Tea.
  • Op Buitenplaats Leyduin in Vogelenzang is er een gevarieerd programma. Kinderen kunnen samen met de boswachter waterbeestjes vangen (aanmelden verplicht). Bekijk de reizende tentoonstelling ‘BINNENSTEBUITEN, wandel al luisterend naar de audiotour over Buitenplaats Leyduin of doe mee aan de ‘dag-workshop Tekenen op Leyduin’ (aanmelden verplicht).
  • Buitenplaats Trompenburgh in 's-Graveland kan, op de Belvedère na, op eigen gelegenheid bezocht worden.
  • Bekijk op Kasteelmuseum Sypesteyn in Loosdrecht de collectie portretten van de familie Van Sypesteyn. Of bezoek de indrukwekkende verzameling porselein ‘het witte goud’. Vrijwilligers vertellen alles over de bijzondere bomen en struiken in de tuin. Voor kinderen zijn er een speurtocht, dauwtrappen op het laarzenpad en spelletjes.
  • Kasteel Muiderslot in Muiden is het gehele Pinksterweekend het toneel van een heus Middeleeuws kampement met workshops, demonstraties en een echte kinderveldslag. Ridders en jonkvrouwen van de middeleeuwse krijgskunstschool Zwaard & Steen geven wapendemonstraties en laten bezoekers kennismaken met het dagelijkse middeleeuwse leven. Aan het einde van de dag is er een riddertoernooi.
  • De Ruïne van Brederode in Santpoort Zuid is alleen te bezoeken met een exclusieve rondleiding (maximaal 30 personen – aanmelden verplicht).

Zie voor meer informatie, aanmeldmogelijkheden, data en tijden www.dagvanhetkasteel.nl

Buitenplaatsen in Beeld

De activiteiten tijdens de Dag van het Kasteel sluiten aan op het programma Buitenplaatsen in Beeld. De Noord-Hollandse buitenplaatsen staan hierbij als cultuurhistorische identiteit centraal. Met het programma maakt de provincie Noord-Holland buitenplaatsen zichtbaar, enthousiasmeert zij nieuwe partijen voor samenwerking en bevordert zij onderlinge samenhang door bestaande en nieuwe arrangementen en activiteiten op te nemen in een jaarprogrammering.