Als je aan het water woont, heb je misschien wel een steiger voor of achter je woning waaraan je een klein bootje of een sloep voor de pleziervaart hebt liggen. Als dit het geval is, is het natuurlijk belangrijk om ervoor te zorgen dat je steiger goed wordt vastgemaakt aan bijvoorbeeld een paal of aan de wal, zodat je verzekerd bent van een veilige aanmeerplaats voor je boot. Als je je steiger optimaal wilt fixeren, kun je daarvoor een staalkabel haspel RVS 20 meter 4mm van de Staalkabelstunter gebruiken.

Omdat deze stevige staalkabel is gemaakt van inox RVS zal het niet gaan roesten en hoef je dus nooit bang te zijn dat het zal worden aangetast door roest, dat is ontstaan door water of vocht. Bij de staalkabelstunter.nl kun je ook toebehoren bestellen, zoals bijvoorbeeld draadklemmen of lussen, om eindbevestigingen te maken zodat je de steiger met behulp van de staalkabel aan de wal kunt fixeren.

Met een beetje onderhoud blijft het hout, waarvan de steiger is gemaakt, veel langer schoon en vuilafstotend en bij het zomerklaar maken van je boot kun je ook meteen je steiger aan een grondige inspectie onderwerpen.

Het onderhoud van een steiger
Veiligheid gaat voor alles en het laatste wat je wilt, is met je voeten door het steigerhout zakken. Schuur het hout van je steiger om de zoveel tijd op zodat je het weer kunt bewerken. Dit zorgt er ook voor dat je minder last van splinters hebt, wat wel zo fijn is zeker als je in de zomer met blote voeten in en uit de boot stapt. Lak of beits het hout van je steiger het liefst in een natuurlijk kleurtje zodat het mooi in de omgeving, waarin de steiger ligt, opgaat.
Het is zeker aan te raden om ook eens per jaar te controleren of je staalkabel niet is aangetast en of de eindverbindingen nog stevig zijn. Je kunt maar beter het zekere voor het onzekere nemen. Mocht je staalkabel aan vervanging toe zijn, dan kun je binnen no time een nieuwe staalkabel via de site van de staalkabelstunter.nl bestellen. Vandaag besteld, is vaak de volgende dag al in huis.

Hoe leg je een bootje aan een steiger?
Om je bootje of sloep goed aan een steiger vast te kunnen leggen, moet je wel over een geschikte uitrusting voor het aanmeren beschikken. Verder moet je ook meertouwen aan je boot bevestigen. Dit zijn de touwen waarmee je je boot aan de steiger zult gaan vastleggen. Bevestig de meertouwen altijd met sterke zeemansknopen, zodat de boot goed op zijn plek blijft liggen en niet zal afdrijven. Het laatste dat je natuurlijk wilt, is dat je boot er vandoor gaat.

Als je bij een aanlandige wind gaat afmeren, kun je de boot gewoon naar de wal laten driften. Gebruik als dat nodig is de motor om wat bij te sturen of de boot juist wat af te remmen. Maar net zoals je wilt dat je boot er niet met de stroming van het water vandoor gaat, wil je natuurlijk ook dat je steiger zelf rotsvast in het water ligt en elke weersomstandigheid kan doorstaan. Je kunt je steiger het beste met staalkabel vastleggen omdat deze kabel lichtjes zal meegeven maar een zwaar object zoals een steiger met eventueel daaraan een boot toch op zijn plek kan houden.

Staalkabel haspel RVS 20 meter 4mm

Een staalkabel haspel RVS 20 meter 4mm is dik genoeg om te kunnen worden gebruikt voor het vastmaken van een steiger en is voordelig in de aanschaf. Het kan in combinatie met verschillende draadklemmen worden gebruikt om zo de voor jouw ideale eindverbinding te kunnen maken.

Omdat de staalkabel is gemaakt van RVS mag het nat worden en kan het tegen een stootje. Voor een boot of een sloep heb je natuurlijk een andere soort steiger nodig dan voor het aanmeren van een speedboot of een nog grotere boot, dus let hier op bij het aankopen van je steiger of bouw zelf een steiger op maat. Ook de pleziervaart kan op de staalkabels van de Staalkabelstunter rekenen.